saopštenje republičkog zavoda za statistiku

Godišnja inflacija u Srbiji 4,2 odsto

Srbija

11.10.2024 12:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Godišnja inflacija u Srbiji 4,2 odsto Godišnja inflacija u Srbiji 4,2 odsto
Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u septembru 2024. godine, u odnosu na avgust 2024. godine, u proseku su više za 0,1 odsto. Posmatrano... Godišnja inflacija u Srbiji 4,2 odsto

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u septembru 2024. godine, u odnosu na avgust 2024. godine, u proseku su više za 0,1 odsto.

Posmatrano međugodišnje, inflacija je u septembru 2024. godine, iznosila 4,2 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.  

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u  septembru 2024. godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama Restorani i hoteli (1,3 odsto), Hrana i bezalkoholna pića (1,2 odsto), Oprema za stan i tekuće održavanje (0,8 odsto), u grupama Stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva, Alkoholna pića i duvan, Zdravlje i Obrazovanje za po (0,3 odsto) i u grupi Komunikacije (0,1 odsto). 

Izvor: RZS

Pad cena zabeležen je u grupama Rekreacija i kultura (-3,0 odsto), Transport (-1,6 odsto) i Odeća i obuća (-0,2 odsto). Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Na godišnjem nivou, najveća inflacija zabeležena je u kategoriji voća (+12,2 odsto), kada je hrana u pitanju, a inače u komunalnim uslugama – odnošenje smeća čak 23,7 odsto, a snabdevanje vodom I ostale stambene usluge 12,8 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.