U susret sednici Izvršnog odbora Narodne banke Srbije

Grubišić: Male šanse da naša centralna banka spusti referentnu kamatu

BankeSrbija

10.5.2024 08:01 Autor: Milica Rilak 6

Grubišić: Male šanse da naša centralna banka spusti referentnu kamatu Grubišić: Male šanse da naša centralna banka spusti referentnu kamatu
Izvršni odbor Narodne banke Srbije danas će odlučivati o tome da li da i deseti mesec zaredom zadrži referentnu kamatnu stopu na 6,5 odsto,... Grubišić: Male šanse da naša centralna banka spusti referentnu kamatu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije danas će odlučivati o tome da li da i deseti mesec zaredom zadrži referentnu kamatnu stopu na 6,5 odsto, a dekan Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić za Biznis.rs kaže da je jedino siguran u to da referentna kamata neće porasti, ali ne isključuje u potpunosti ni mogućnost da bude smanjena za 0,25 procentnih poena.

Ovog meseca sednica Izvršnog odbora NBS održava se posle prvomajskog sastanka američkih Federalnih rezervi, gde je doneta odluka da kamatne stope ostanu na dosadašnjem nivou, koji se od jula prošle godine kreće u rasponu od 5,25 do 5,5 odsto.

Sa druge strane, Evropska centralna banka (ECB) je još sredinom aprila poslala poruku da bi mogla da krene u „popuštanje kaiša“, kada je predsednica Kristin Lagard (Christine Lagarde) izjavila da je banka i dalje na putu da „u razumnom kratkom roku“ počne sa smanjenjem kamatnih stopa, pod uslovom da ne dođe do velikih šokova sa Bliskog istoka ili drugih geopolitičkih žarišta.

Na pitanje da li je verovatnije da Narodna banka Srbije „posluša“ signale Feda ili ECB, profesor Grubišić smatra da smo „bliži“ stavu Evropljana nego njihovih američkih kolega, ali da treba na umu imati i raspored sednica.

„ECB će o referentnoj stopi odlučivati tek na sednici početkom juna. Zato verujem da NBS danas najverovatnije neće menjati visinu referentne kamatne stope. Svakako neće biti podizanja – inflacioni trend je preokrenut i nema potrebe za daljim zaoštravanjem monetarne politike. Dakle, najveće šanse dajem odluci da ključna kamata ostane na istom nivou, a ako dođe do smanjenja mišljenja sam da će ono biti najviše za simboličnih 0,25 procentnih poena„, rekao je za Biznis.rs dekan Beogradske bankarske akademije.

Zoran Grubišić / Foto: Neda Mojsilović

Podsetimo da je NBS posle aprilske sednice Izvršnog odbora saopštila da su odluku o zadržavanju referentne stope na nepromenjenom nivou opredelili „pre svega opadajući, ali i dalje povišeni globalni inflatorni pritisci, aktuelna srednjoročna projekcija inflacije, kao i prisutna neizvesnost u međunarodnom okruženju po osnovu kretanja cena energenata i primarnih proizvoda“.

Tada su istakli i da u „narednom periodu“ očekuju dalje smanjenje inflacije i njen povratak u granice cilja, odnosno u raspon od 1,5 do 4,5 odsto, i to „verovatno u maju ove godine“.

U međuvremenu je Republički zavod za statistiku objavio da je inflacija u martu iznosila pet odsto, što je u skladu sa očekivanjima NBS.

„Inflacija bi trebalo da se približi centralnoj vrednosti cilja (od tri odsto) krajem ove godine i da se oko tog nivoa kreće i u srednjem roku“, istakli su iz NBS posle aprilske sednice Izvršnog odbora.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...