Guverner britanske centralne banke nagovestio monetarno popuštanje

Banka Engleske zadržala postojeću kamatnu stopu na 5,25 odsto

BankeNovacSvetVesti

9.5.2024 13:57 Autor: Vladimir Jokanović 0

Banka Engleske zadržala postojeću kamatnu stopu na 5,25 odsto Banka Engleske zadržala postojeću kamatnu stopu na 5,25 odsto
Banka Engleske odlučila je na sastanku u četvrtak da zadrži nepromenjenu svoju ključnu kamatnu stopu na 5,25 procenata. Za ovu odluku glasalo je sedmoro... Banka Engleske zadržala postojeću kamatnu stopu na 5,25 odsto

Banka Engleske odlučila je na sastanku u četvrtak da zadrži nepromenjenu svoju ključnu kamatnu stopu na 5,25 procenata. Za ovu odluku glasalo je sedmoro članova Odbora za monetarnu politiku britanske centralne banke, dok su dva člana glasala za smanjenje kamatne stope za 0,25 odsto.

Guverner Banke Engleske Endrju Bejli (Andrew Bailey) rekao je da je „optimista i da se stvari kreću u pravom smeru“, što je uglavnom protumačeno kao nagoveštaj da se bliži smanjenje kamatne stope, prenosi Guardian.

Bejli je naveo da je Odbor glasao oprezno, da sačeka više dokaza da će inflacioni pritisci ostati prigušeni. „Imali smo ohrabrujuće vesti o inflaciji i mislimo da će ona pasti blizu našeg cilja od dva odsto u narednih nekoliko meseci“, istakao je guverner. Podsetimo, inflacija u Velikoj Britaniji usporila je u martu na 3,2 odsto.

Banka Engleske očekuje da će se inflacija merena prema PCI (indeks potrošačkih cena) vratiti blizu ciljanih dva odsto u bliskoj budućnosti, ali da će se blago povećati u drugoj polovini tekuće godine zbog popuštanja baznih efekata cena energije.

I dalje postoje rizici za povećanje kratkoročnih izgleda inflacije zbog geopolitičkih faktora, iako su dešavanja na Bliskom istoku do sada imala ograničen uticaj na cene nafte, navedeno je u saopštenju banke.

Funta i prinosi na britanske državne obveznice pali su u četvrtak, dok je glavni britanski indeks akcija dostigao rekord. Funta je pala za 0,4 odsto u odnosu na dolar na 1,2447 dolara, što je najniži nivo u poslednje dve nedelje. Funta je bila na 86,18 penija po evru, što je pad od 0,2 odsto. Britanski glavni indeks akcija FTSE 100 dostigao je novi intradnevni rekord, rastući 0,4 procenta na 8.387,82 poena.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...