Britanska preduzeća pokazuju otpornost na nepovoljna kretanja

Banka Engleske upozorava na posledice pada cena nekretnina

Svet

29.3.2024 10:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Banka Engleske upozorava na posledice pada cena nekretnina Banka Engleske upozorava na posledice pada cena nekretnina
Ekonomski izgledi su se donekle poboljšali od poslednjeg Izveštaja o finansijskoj stabilnosti u decembru ali neki rizici po stabilnost finansijskog sistema Ujedinjenog Kraljevstva su... Banka Engleske upozorava na posledice pada cena nekretnina

Ekonomski izgledi su se donekle poboljšali od poslednjeg Izveštaja o finansijskoj stabilnosti u decembru ali neki rizici po stabilnost finansijskog sistema Ujedinjenog Kraljevstva su se povećali a delovi globalnog finansijskog sistema i dalje su podložni stresu, saopštila je Bank of England (BoE).

Globalni rizici, prema BoE, uključuju pre svega geopolitičke kao što su sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Domaćinstva, preduzeća i finansijske institucije u inostranstvu nastavljaju da se prilagođavaju višim kamatnim stopama, što znači visoke otplate dugova i pritisak na smanjenje cena nekretnina, istakla je britanska centralna banka.

„Posebno, cene kuća i komercijalne imovine (kao što su kancelarije i maloprodajni prostori) padaju u mnogim zemljama, uključujući kontinentalnu Kinu, gde je sektor nekretnina već neko vreme pod stresom. Naši stres testovi su pokazali da su britanske banke dovoljno jake da izdrže svaki direktan uticaj. Ali to bi moglo da utiče na poverenje investitora uopšteno ako ima veliki uticaj na banke u inostranstvu“, upozorila je BoE.

Kada je reč o finansijskim tržištima, investitori očekuju nastavak oporavka privrede i pad inflacije. Oni pridaju manju težinu rizicima koji bi mogli uzrokovati slabiji rast ili da kamatne stope ostanu veće od očekivanih.

„Kao rezultat toga, cene akcija i obveznica su porasle. Čini se da je njihova vrednost visoka u odnosu na istorijske norme, u kontekstu rizika za ekonomske izglede. To znači da postoji veći rizik od naglog pada cena takve imovine, što bi na kraju moglo da učini skupljim i težim zaduživanjem za britanska domaćinstva i preduzeća“, upozorili su u saopštenju.

BoE očekuje da će većina preduzeća u Velikoj Britaniji i dalje biti otporna na veće kamatne stope i slab rast.

„Neke kompanije će se, međutim, verovatno suočiti sa teškoćama koje donose viši troškovi pozajmljivanja – a posebno one firme u sektorima privrede koji su najizloženiji sporijem rastu ili opterećeni velikim iznosom duga“, zaključila je centralna banka u Londonu u martovskom Izveštaju o finansijskoj stabilnosti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...