Britanska centralna banka odlučila da još sačeka

Banka Engleske zadržala nepromenjenu kamatnu stopu

BankeSvetVesti

21.3.2024 14:15 Autor: Vladimir Jokanović 1

Banka Engleske zadržala nepromenjenu kamatnu stopu Banka Engleske zadržala nepromenjenu kamatnu stopu
Banka Engleske zadržala je u četvrtak svoju ključnu kamatnu stopu nepromenjenom, na najvišem nivou u poslednjih 16 godina. Prethodno je istog dana Švajcarska postala... Banka Engleske zadržala nepromenjenu kamatnu stopu

Banka Engleske zadržala je u četvrtak svoju ključnu kamatnu stopu nepromenjenom, na najvišem nivou u poslednjih 16 godina. Prethodno je istog dana Švajcarska postala prva razvijena zemlja koja je smanjila kamatne stope koje su povišene radi obuzdavanja rastuće inflacije.

Odbor za monetarnu politiku britanske centralne banke izglasao je većinom 8:1 da stope ostanu nepromenjene na 5,25 odsto. Guverener Banke Engleske Endju Bejli (Andrew Bailey) rekao je da „još nije vreme“ za smanjenje kamatnih stopa, ali da se „stvari kreću u pravom smeru“, prenosi BBC.

Inflacija u Velikoj Britaniji dostigla je vrhunac u oktobru 2022. godine, ali je prošle godine oslabila i sada je na 3,4 odsto, dok je cilj centralne banke da se ona spusti do granice od dva procenta. Kamatne stope ostaju ključno sredstvo centralnih banaka u suzbijanju inflacije.

Uprkos odluci Banke Engleske, potez Švajcarske narodne banke, uz nedavne komentare najviših zvaničnika Federalnih rezervi i Evropske centralne banke, ukazuje na to da će troškovi pozajmljivanja opasti u narednim mesecima u naprednim ekonomijama.

Bio je to prvi sastanak Odbora za monetarnu politiku od septembra 2021. godine na kojem nijedan član nije glasao za povećanje kamatne stope. To je važan signal, ocenjuju analitičari, koji očekuju da bi odluka o sniženju kamatne stope mogla da bude doneta na idućem sastanku u maju, ili na sastanku u junu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...