Zahvaljujući padu inflacije na 1,2 procenta

Švajcarska centralna banka iznenada snizila kamatne stope

BankeSvet

21.3.2024 11:41 Autor: Vladimir Jokanović 0

Švajcarska centralna banka iznenada snizila kamatne stope Švajcarska centralna banka iznenada snizila kamatne stope
Švajcarska narodna banka smanjila je u četvrtak svoju glavnu kamatnu stopu za 25 baznih poena na 1,50 odsto, što je iznenađujući potez koji ju... Švajcarska centralna banka iznenada snizila kamatne stope

Švajcarska narodna banka smanjila je u četvrtak svoju glavnu kamatnu stopu za 25 baznih poena na 1,50 odsto, što je iznenađujući potez koji ju je učinio prvom velikom centralnom bankom koja je uvela strogu monetarnu politiku usmerenu na suzbijanje inflacije.

Centralna banka takođe je smanjila kamatnu stopu na depozite po viđenju na 1,50 procenata, prenosi Reuters. Ovaj potez iznenadio je tržište, zbog čega je švajcarski franak naglo oslabio u odnosu na dolar na osmomesečni minimum u odnosu na evro.

Većina analitičara koje je anketirao Reuters očekivala je da će SNB zadržati kamatne stope na 1,75 odsto. To je takođe bilo prvo smanjenje kamatne stope SNB u poslednjih devet godina. Do popuštanja monetarne politike dolazi nakon što je inflacija u Švajcarskoj pala na 1,2 odsto u februaru.

„Ublažavanje monetarne politike omogućeno je jer je borba protiv inflacije u protekle dve i po godine bila efikasna“, navedeno je u saopštenju SNB. Banka je saopštila da je već nekoliko meseci inflacija bila ispod dva procenta i da je u tom opsegu koji se izjednačava sa stabilnošću cena. Prognozira se da će inflacija ostati u tom opsegu u narednih nekoliko godina.

SNB je saopštila da uzima u obzir smanjen inflatorni pritisak, kao i realnu apresijaciju švajcarskoj franka u protekloj godini. „Smanjenje kamatne stope takođe podržava ekonomsku aktivnost“, navedeno je u saopštenju centralne banke.

Analitičari ocenjuju da je smanjenje kamatne stope SNB hrabar potez imajući u vidu poslovičnu opreznost centralne banke. Iako odluka predstavlja iznenađenje, ali je to bilo moguće zbog niske inflacije u Švajcarskoj, ističu stručnjaci.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...