restriktivni finansijski uslovi stvaraju efekat prigušenja

Švajcarska narodna banka podržala franak i uspešno suzbila godišnju stopu inflacije

BankeNovac

16.8.2023 17:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Švajcarska narodna banka podržala franak i uspešno suzbila godišnju stopu inflacije Švajcarska narodna banka podržala franak i uspešno suzbila godišnju stopu inflacije
Švajcarska narodna banka podržala je svoju valutu kupovinom franaka na deviznom tržištu i tako uspešno suzbila godišnju stopu inflacije na julskih 1,6 odsto. Kako... Švajcarska narodna banka podržala franak i uspešno suzbila godišnju stopu inflacije

Švajcarska narodna banka podržala je svoju valutu kupovinom franaka na deviznom tržištu i tako uspešno suzbila godišnju stopu inflacije na julskih 1,6 odsto.

Kako prenosi Mina, pozivajući se na Bloomberg, investitori se sada pitaju da li će država i dalje pomagati švajcarski franak i gde su granice njegovog rasta.

Centralna banka Švajcarske je ranije prihvatila kampanju pooštravanja bez presedana i prodala više od 68,6 milijardi dolara međunarodnih rezervi kako bi podstakla domaću valutu i poboljšala bilans stanja između drugog kvartala prošle godine i prvog kvartala ove.

Podaci o inflaciji za jul pokazuju da se ta politika isplatila, ali se očekuje da će se pritisci na cene vratiti, prenose Nezavisne novine. Wall Street smatra da će nakon ovog ispunjenog cilja država slabije podržavati švajcarski franak.

Makro strateg kompanije Vels Fargo u Londonu, Erik Nelson (Erick Nelson), ocenjuje da SNB postaje malo manje agresivna u kupovini franaka.

Šef SNB, Tomas Džordan (Thomas Jordan) je u junu saopštio da restriktivni finansijski uslovi stvaraju efekat prigušenja, što je, prema Nelsonu, rani signal da bi centralna banka Švajcarske mogla da ublaži devizne intervencije.

Investitori sada željno čekaju podatke o prodaji deviza u drugom kvartalu, koje će SNB objaviti 30. septembra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.