Propala švajcarska banka na udaru regulatora

Credit Suisse kažnjena sa 388 miliona dolara

BankeNovac

25.7.2023 11:21 Autor: Vladimir Jokanović 1

Credit Suisse kažnjena sa 388 miliona dolara Credit Suisse kažnjena sa 388 miliona dolara
Propala švajcarska banka Credit Suisse kažnjena je sa 388 miliona dolara prema odluci američkih i britanskih regulatora zbog „značajnih propusta u upravljanju rizicima“ i... Credit Suisse kažnjena sa 388 miliona dolara

Propala švajcarska banka Credit Suisse kažnjena je sa 388 miliona dolara prema odluci američkih i britanskih regulatora zbog „značajnih propusta u upravljanju rizicima“ i imovinom u vezi sa kolapsom kompanije Archegos Capital, koji je prouzrokovao gubitak od 5,5 milijardi dolara u trgovanju.

Američke Federalne rezerve odredile su 269 miliona dolara kazne za Credit Suisse zbog „nebezbedne i neispravne prakse upravljanja kreditnim rizikom druge ugovorne strane“, dok je Britanska uprava za prudencionu regulativu (PRA) izrekla kaznu od 87 miliona funti, prenosi Financial Times.

Bila je to najveća kazna koju je PRA ikada izrekla, u čijem obrazloženju je navedeno da su neuspesi banke Credit Suisse da efikasno upravlja rizicima bili izuzetno ozbiljni i da su stvorili veliku pretnju po bezbednost i stabilnost firmi.

Švajcarski supervizor Finma saopštio je da je Credit Suisse „ozbiljno i sistematski prekršio zakon o finansijskom tržištu“ i da je naložio korektivne mere svom novom matičnom preduzeću UBS, koje je u martu preuzelo Credit Suisse uz posredovanje švajcarske vlade.

Banka Credit Suissee pretrpela je najveći trgovinski gubitak od osnivanja pre 167 godina, kada je Archegos propao u martu 2021. godine. Banka je pretrpela više od polovine štete u iznosu 10 milijardi dolara. UBS je pretrpeo gubitak od 861 milion dolara.

 • SHALIMAR

  25.7.2023 #1 Author

  Ogromna cifra,kako se i na koj nacin naplacuje,tj ko placa?!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.