Inflacija 1,4 odsto do kraja godine

Smanjenje kamatnih stopa u Švajcarskoj očekuje se od juna

BankeNovacSvet

18.3.2024 10:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Smanjenje kamatnih stopa u Švajcarskoj očekuje se od juna Smanjenje kamatnih stopa u Švajcarskoj očekuje se od juna
Švajcarska narodna banka (SNB) će početi da snižava kamatne stope ranije nego što je bilo predviđeno, smatraju vodeći svetski ekonomski analitičari u redovnoj anketi... Smanjenje kamatnih stopa u Švajcarskoj očekuje se od juna

Švajcarska narodna banka (SNB) će početi da snižava kamatne stope ranije nego što je bilo predviđeno, smatraju vodeći svetski ekonomski analitičari u redovnoj anketi Bloomberga.  

Prvo smanjenje od 25 baznih poena doći će u junu, a još dva u septembru i decembru, čime će se ključna stopa dovesti na nivo od 1,0 odsto.

Ekonomisti su takođe snizili i svoje prognoze inflacije u Švajcarskoj. Oni sada vide rast potrošačkih cena od 1,4 odsto ove godine i 1,2 odsto u 2025, što je pad sa ranije prognoziranih 1,5 i 1,4 odsto.

„Kada se u četvrtak sastanu tri kreatora politike kamatnih stopa u SNB, oni će verovatno među prvima u naprednim ekonomijama ozbiljno razmatrati trenutno smanjenje stope. Ipak, s obzirom na to da se privreda dobro drži, pritisci na devizni kurs ostaju zadržani i inflacija će verovatno porasti, naše mišljenje je da će oni radije sačekati i zadržati stope nepromenjenim na 1,75 odsto za sada. Prvo smanjenje kamatne stope očekujemo tek 20. juna, dve nedelje nakon što će ECB verovatno početi da popušta svoju kamatnu politiku”, napisala je u komentaru Meva Kazin (Maeva Cousin) viša ekonomistkinja Bloomberga.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...