Investitori ohrabreni podacima o otpornosti evrozone

Širenje evropskih korporativnih kredita na najnižem nivou za dve godine

BankeEU

14.3.2024 12:31 Autor: Vladimir Jokanović 0

Širenje evropskih korporativnih kredita na najnižem nivou za dve godine Širenje evropskih korporativnih kredita na najnižem nivou za dve godine
Troškovi pozajmljivanja evropskih kompanija pali su na najniži nivo u dve godine u odnosu na referentne obveznice, jer promena (ublažavanje) očekivanja o kamatnim stopama... Širenje evropskih korporativnih kredita na najnižem nivou za dve godine

Troškovi pozajmljivanja evropskih kompanija pali su na najniži nivo u dve godine u odnosu na referentne obveznice, jer promena (ublažavanje) očekivanja o kamatnim stopama smanjuje jaz u odnosu na troškove pozajmljivanja američkih kompanija.

Prema podacima Ice BofA korporativnog indeksa, prosečan evropski investicioni rang, premija koju kompanije plaćaju za zaduživanje u odnosu na ekvivalentne prinose na nemačke državne obveznice, opao je sa 1,36 na 1,15 procenata u ovoj godini, prenosi Financial Times.

Premija koju plaćaju američki zajmoprimci za izdavanje novog duga u odnosu na ekvivalentni prinos trezora takođe se kreće oko dvogodišnjeg najnižeg nivoa, ali je taj pad bio manji, oko 0,007 odsto u ovoj godini.

Promene su dovele do smanjenja razlika između evrozone i Amerike na svega 0,18 procenata, što je najmanje odstupanje u poslednjih deset meseci. Učesnici na tržištu ističu da je ova konvergencija delimično odražavala rastući optimizam u vezi sa stanjem ekonomije evrozone.

Analitičari navode da su se izgledi za evrozonu znatno poboljšali tokom proteklih šest meseci. Iako i dalje postoje sumnje u snagu i izdržljivost evropskog oporavka, rizik od recesije je oslabio. Oni podsećaju da su prošle godine američki krediti bili bolji od evropskih.

Tržišta sa obe strane Atlantika očekuju da će ECB prva smanjiti visinu kamatnih stopa ove godine, u junu, a da će kasnije uslediti još dva ili tri smanjenja. Očekuje se da će Fed uraditi isto, ali da će početi od jula. To je takođe podstaklo zaoštravanje širenja tržišta i povećalo privlačnost evropskih obveznica sa relativno viskokim prinosima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...