Prema istraživanju Evropske centralne banke

Banke evrozone očekuju oporavak tražnje za stambenim i korporativnim kreditima

BankeEUNovacSvet

24.1.2024 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Banke evrozone očekuju oporavak tražnje za stambenim i korporativnim kreditima Banke evrozone očekuju oporavak tražnje za stambenim i korporativnim kreditima
Banke evrozone očekuju blagi oporavak tražnje za stambenim i korporativnim kreditima u prvim mesecima ove godine, pokazalo je istraživanje Evropske centralne banke. A krajem... Banke evrozone očekuju oporavak tražnje za stambenim i korporativnim kreditima

Banke evrozone očekuju blagi oporavak tražnje za stambenim i korporativnim kreditima u prvim mesecima ove godine, pokazalo je istraživanje Evropske centralne banke.

A krajem 2023. godine banke su pooštrile kriterijume za odobravanje kredita, pooštravajući uslove za preduzeća i potrošačke kredite i relaksirane uslove za stambene kredite, utvrdila je ECB u istraživanju u kojem je učestvovalo 157 kreditora, piše Seebiz.

Pooštrene uslove u poslovnom sektoru mogu očekivati pre svega kompanije u građevinarstvu i sektoru nekretnina.

Glavni razlog za pooštravanje standarda kreditiranja je percepcija rizika, utvrdila je ECB, a većina anketiranih banaka očekuje da će ih pooštriti i u prvom kvartalu 2024. godine.

Potražnja preduzeća i stanovništva za kreditima ponovo je značajno oslabila krajem 2023. godine zbog povišenih kamata, navodi ECB, ističući i smanjena ulaganja kompanija u fiksna preduzeća, poljuljano poverenje potrošača i slabije izglede za tržište stambenih nekretnina.

Banke, međutim, očekuju blagi neto oporavak tražnje za korporativnim i stambenim kreditima početkom 2024. godine, prvi put od početka 2022. godine.

„Očekivani neto porast odnosi se na procene banaka o dugoročnim kreditima, dok bi kratkoročna tražnja trebalo da ostane nepromenjena“, navodi se u izveštaju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...