Osnovna inflacija još uvek je previsoka

Krediti kompanijama u evrozoni porasli najslabije u dve godine

EU

29.8.2023 16:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Krediti kompanijama u evrozoni porasli najslabije u dve godine Krediti kompanijama u evrozoni porasli najslabije u dve godine
Kreditiranje kompanija u evrozoni poraslo je u julu najslabije u dve godine, pokazali su najnoviji podaci, odražavajući nastojanja Evropske centralne banke (ECB) da podignutim... Krediti kompanijama u evrozoni porasli najslabije u dve godine

Kreditiranje kompanija u evrozoni poraslo je u julu najslabije u dve godine, pokazali su najnoviji podaci, odražavajući nastojanja Evropske centralne banke (ECB) da podignutim troškovima zaduživanja zakoči potrošnju i inflaciju.

U julu bankarsko kreditiranje kompanija poraslo je 2,2 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mesec, najslabije od maja 2021. U junu je uvećano tri odsto.

Krediti domaćinstvima porasli su 1,3 odsto, nakon 1,7-postotnog rasta u prethodnom mjesecu, prenosi Mina.

ECB je u julu prošle godine podigao kamatne stope u evrozoni 4,25 postotnih bodova kako bi obuzdao inflaciju. Od početka meseca kamatna stopa za refinansiranje banaka iznosi 4,25 odsto, a kamatna stopa na prekonoćne depozite banaka 3,75 odsto.

Za prekonoćne kredite komercijalne banke plaćaju kamatu od 4,5 odsto.

Osnovna inflacija još je previsoka, upozorili su na sednici krajem jula, dodajući ipak da su uslovi finansiranja stroži i da sve više koče potražnju, što je važan faktor u spuštanju inflacije na ciljani nivo od oko dva odsto u naredne tri godine.

U julu inflacija u evrozoni kliznula je na 5,3 odsto, a osnovna inflacija, koja isključuje cene hrane i energije, na 6,6 odsto. Procena za avgust biće objavljena u četvrtak.

Ponuda novca u evrozoni, iskazana pokazateljem M3, smanjila se ipak u julu prvi put u gotovo 13 godina, i to 0,4 odsto. U junu je bila porasla 0,6 odsto, pokazuje ECB-ov izveštaj, objavljen u ponedeljak.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...