Irska ima najbolje rezultate, a podaci za Grčku I Hrvatsku nisu objavljeni

Blagi privredni rast u evrozoni

Vesti

16.8.2023 15:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Blagi privredni rast u evrozoni Blagi privredni rast u evrozoni
Ekonomija evrozone je blago porasla u drugom kvartalu, nakon stagnacije u prva tri meseca ove godine, dok je stagnirala na nivou cele Evropske unije,... Blagi privredni rast u evrozoni

Ekonomija evrozone je blago porasla u drugom kvartalu, nakon stagnacije u prva tri meseca ove godine, dok je stagnirala na nivou cele Evropske unije, pokazuje najnoviji izveštaj evropskog zavoda za statistiku Eurostata.

Desezonirani bruto domaći proizvod (BDP) evrozone porastao je u drugom kvartalu za 0,3 odsto u odnosu na prethodna tri meseca, kada je stagnirao.

Ekonomija EU u celini stagnirala je u drugom kvartalu ove godine u odnosu na prva tri meseca, kada je porasla za 0,2 odsto.

Na godišnjem nivou, privredna aktivnost je u drugom kvartalu porasla za 0,6 odsto u evrozoni i 0,5 odsto u EU. Ipak, međugodišnji rast je usporen na obe teritorije, sa 1,1 odsto na kraju prvog ovogodišnjeg tromesečja.

Najveći rast ekonomske aktivnosti na kvartalnom nivou zabeležila je Irska, za 3,3 odsto, a zatim sledi Litvanija sa rastom od 2,8 odsto, prema takozvanoj fleš proceni Eurostata. Blizu je i Slovenija sa rastom BDP-a od 1,4 odsto.

Eurostat još uvek nije objavio podatke za Hrvatsku, Grčku, Luksemburg i Maltu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...