Blagi rast BDP-a i još blaži pad cena u evropskoj monetarnoj uniji

Inflacija u evrozoni 5,3 odsto u julu

EU

31.7.2023 14:43 Autor: Vladimir Jokanović 1

Inflacija u evrozoni 5,3 odsto u julu Inflacija u evrozoni 5,3 odsto u julu
Inflacija u evrozoni pala je u skladu sa očekivanjima na 5,3 odsto u julu, nakon što se evropska monetarna unija vratila rastu u drugom... Inflacija u evrozoni 5,3 odsto u julu

Inflacija u evrozoni pala je u skladu sa očekivanjima na 5,3 odsto u julu, nakon što se evropska monetarna unija vratila rastu u drugom kvartalu, navodi evropska statistička agencija Eurostat. Inflacija u evrozoni pala je sa 5,5 odsto u junu.

Istovremeno, bazna inflacija koja isključuje cene energije i hrane ostala je nepromenjena, na 5,5 odsto, prenosi Financial Times. Evropska centralna banka (ECB) podigla je prošle nedelje kamatne stope deveti put zaredom uz nagoveštaj da će nastaviti oštru monetarnu politiku.

Analitičari ocenjuju da će najnoviji podaci o inflaciji biti razočaravajući za kreatore monetarne politike, kao i da će odložiti smanjenje kamatnih stopa ECB sve do naredne godine. Podaci Eurostata takođe pokazuju da je evrozona zabeležila rast od 0,3 odsto u drugom kvartalu, uprkos porastu troškova zaduživanja.

Rastu u evrozoni ključno je doprinelo povećanje BDP-a u Irskoj za 3,3 odsto u tom periodu, koji je bio nestabilan zbog promena u intelektualnoj svojini velikih američkih farmaceutskih i tehnoloških kompanija sa sedištem u EU.

Italija je bila najslabiji proizvođač među velikim ekonomijama evrozone u drugom tromesečju, nakon što je proizvodnja opala za 0,3 procenta u odnosu na prethodni kvartal. Italijanska industrija i poljoprivredna proizvodnja zabeležile su pad, dok je u sektoru usluga registrovan blagi rast.

Inflacija u evrozoni opada sporije nego u SAD, gde je u junu iznosila tri odsto, ali brže nego u Velikoj Britaniji, gde je istog meseca izmereno 7,9 odsto. Cene energenata u evrozoni pale su za 6,1 odsto godišnje, a cene hrane, alkohola i duvana na 10,8 odsto. Inflacija je pala u 15 od 20 zemalja evrozone, a rast cena ispod ciljanih dva odsto zabeležen je samo u Belgiji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...