Značajan rast cena usluga u monetarnoj uniji

Inflacija u junu u evrozoni 5,5 odsto

EU

30.6.2023 13:54 Autor: Vladimir Jokanović 0

Inflacija u junu u evrozoni 5,5 odsto Inflacija u junu u evrozoni 5,5 odsto
Osnovna inflacija u evrozoni, koja isključuje cene hrane i energije, ponovo je ubrzana u junu, što bi moglo da ojača odlučnost Evropske centralne banke... Inflacija u junu u evrozoni 5,5 odsto

Osnovna inflacija u evrozoni, koja isključuje cene hrane i energije, ponovo je ubrzana u junu, što bi moglo da ojača odlučnost Evropske centralne banke da idućeg meseca nastavi sa povećanjem kamatnih stopa.

Mera osnovnog porasta potrošačkih cena u junu iznosila 5,4 odsto, nešto ispod srednje procene ekonomista, nakon što su značajno porasle cene usluga, prenosi Bloomberg. Kada je reč o glavnoj inflaciji, ona se primetno smanjila sa 6,1 na 5,5 procenata, dostižući najniži nivo od početka rata u Ukrajini, nakon što su pali troškovi energije.

Uskoro se navršava godinu dana od početka kampanje podizanja kamatnih stopa ECB, a još jedno povećanje stope u julu smatra se kao „gotova stvar“, prema najavama čelnika centralne evropske banke. Predsednica ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde) istakla je da se inflacija mora vratiti u ciljani okvir od dva odsto na vreme.

Obveznice evrozone zadržale su raniji pad nakon objave podataka o inflaciji za jun, a prinos desetogodišnjih obveznica porastao je na 2,44 odsto. Nacionalni podaci zemalja evrozone pokazali su da je španska inflacija ispod ciljanih dva odsto, dok je slabljenje rasta cena zabeleženo i u Francuskoj, Italiji i Holandiji.

Istovremeno, rast potrošačkih cena u Nemačkoj ubrzao se na 6,8 odsto, uglavnom zbog velikog pojeftinjenja karata za javni prevoz, što je bio potez kojim je vlada želela da pomogne građanima da se izbore sa rastućim troškovima energije. To je podstaklo rast cena usluga sa pet odsto u maju na 5,4 odsto u junu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...