Revidirana procena Eurostata

Osnovna inflacija u evrozoni ubrzala u junu na 5,5 odsto

EU

19.7.2023 13:07 Autor: Vladimir Jokanović 0

Osnovna inflacija u evrozoni ubrzala u junu na 5,5 odsto Osnovna inflacija u evrozoni ubrzala u junu na 5,5 odsto
Osnovna inflacija u evrozoni, ključna mera rasta cena za politiku Evropske centralne banke (ECB), ubrzala je u junu više nego što je prvobitno bilo... Osnovna inflacija u evrozoni ubrzala u junu na 5,5 odsto

Osnovna inflacija u evrozoni, ključna mera rasta cena za politiku Evropske centralne banke (ECB), ubrzala je u junu više nego što je prvobitno bilo saopšteno.

To gotovo garantuje da će ECB iduće nedelje ponovo povisiti kamatne stope.

Osnovne potrošačke cene, isključujući nestabilne elemente poput hrane i energije, porasle su u junu za 5,5 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, saopštio je u sredu Eurostat, prenosi Bloomberg.

Preliminarna procena Eurostata bila je 5,4 odsto, dok je osnovna inflacija u maju bila 5,3 procenta.

Ukupna inflacija u evrozoni pala je sa 6,1 odsto u maju na 5,5 odsto u junu, što je najniži nivo inflacije u zemljama evropske monetarne unije od januara 2022. godine, pre svega zahvaljujući padu cena energenata.

Cene energije pale su za 5,6 odsto, dok su cene hrane, alkohola, duvana i neindustrijske proizvodnje rasle blažim tempom nego u maju. S druge strane, inflacija usluga porasla je sa pet na 5,4 procenta. Na mesečnom nivou, potrošačke cene u junu porasle su za 0,3 odsto u evrozoni.

ECB je na sastanku u junu podigla kamatne stope na najviši nivo u poslednje 22 godine (do 4,5 odsto) i najavila gotovo izvesno deveto povećanje kamatnih stopa u julu. ECB je procenila da će inflacija ostati izvan ciljanog okvira od dva odsto do 2025. godine.

Zasedanje Upravnog saveta ECB biće održano 27. jula u Frankfurtu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...