Kvartalni pad BDP-a u jednoj od najjačih ekonomija evrozone

Recesija u Holandiji

EU

16.8.2023 14:49 Autor: Vladimir Jokanović 0

Recesija u Holandiji Recesija u Holandiji
Holandska privreda ušla je u recesiji nakon što je u drugom kvartalu oslabila za 0,3 procenta na kvartalnoj osnovi, navedeno je u sredu u... Recesija u Holandiji

Holandska privreda ušla je u recesiji nakon što je u drugom kvartalu oslabila za 0,3 procenta na kvartalnoj osnovi, navedeno je u sredu u preliminarnoj proceni Statističkog zavoda Holandije.

Peta najveća ekonomija evrozone smanjila se drugi kvartal zaredom, budući da je u prvom tromesečju ove godine zabeležila pad od 0,4 odsto, prenosi Reuters. Ekonomski rast u Holandiji bio je blizu pet odsto na godišnjem nivou u 2021. i 2022. godini, zahvaljujući brzom oporavku od pandemije.

Prva recesija nakon pandemije izazvana je padom potrošnje građana i slabljenjem izvoza, jer je rastuća inflacija podigla cene hrane i energije u Holandiji i drugim zemljama, njenim trgovinskim partnerima. Potrošnja je opala za 1,6 odsto, dok je izvoz bio manji za 0,7 procenata nego u prva tri meseca ove godine.

Inflacija u Holandiji dostigla je vrhunac u septembru prošle godine kada je bila 14,5 odsto, ali je u međuvremenu opala, pa je u drugom kvartalu 2023. godine bila oko šest odsto. Istovremeno, u drugom kvartalu zabeležen je rast investicija od 1,3 odsto i povećanje državne potrošnje za 0,7 odsto.

Pojava recesije u Holandiji vremenski je koincidirala sa najavom povlačenja dugogodišnjeg premijera Marka Rutea (Mark Rutte), nakon što je njegova koaliciona vlada pala prošlog meseca zbog podela u vezi sa pitanjem imigracije, prenosi Financial Times.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...