Raste izvoz zemalja EU u zemlje bliske Moskvi

Holandija istražuje zaobilaženje antiruskih sankcija

EUSvet

6.3.2023 14:34 Autor: Vladimir Jokanović 3

Holandija istražuje zaobilaženje antiruskih sankcija Holandija istražuje zaobilaženje antiruskih sankcija
Državno tužilaštvo u Holandiji otvorilo je ukupno 45 krivičnih predmeta protiv kompanija i pojedinaca osumnjičenih za kršenje antiruskih sankcija Evropske unije. Na kraju prošle... Holandija istražuje zaobilaženje antiruskih sankcija

Državno tužilaštvo u Holandiji otvorilo je ukupno 45 krivičnih predmeta protiv kompanija i pojedinaca osumnjičenih za kršenje antiruskih sankcija Evropske unije. Na kraju prošle godine bilo je 27 prijava, a u tekućoj godini pokrenuto je još 18.

Tužilaštvo je saopštilo da je bilo očekivano da će se zaobilaženje sankcija povećavati vremenom, kao i da će verovatno biti otvoreno još istraga, prenosi Russia Today, pozivajući se na RTL Nieuws.

Od 45 krivičnih istraga koje se vode, 29 se odnosi na kršenje uvoznih i izvoznih sankcija. Ostale istrage se tiču kršenja finansijskih sankcija. Jedna krivična istraga dovela je do sada do konkretne tužbe, protiv pojedinca koji je osumnjičen da je preko Kazahstana izvozio mikročipove u Rusiju.

Podaci holandske carine pokazuju da je u prethodnih godinu dana izvršeno više od 100.000 provera, a da je 357 puta roba zaustavljena radi dodatne kontrole. Prema carinskim podacima kojima barataju holandski mediji, uglavnom je reč o luksuznoj robi, ali navodno je bilo vojne opreme i delova za helikoptere.

Izvoz iz zemalja EU u Rusiju naglo je opao zbog uvođenja sankcija, ali izvoz u zemlje bliske Rusiji raste, kao i izvoz tih zemalja u Rusiju. To ukazuje na zaobilaženje sankcija. Prema podacima UN, od marta do novembra prošle godine vrednost izvoza ih Holandije u Kirgistan porasla je za 142 odsto, a vrednost izvoza iz Kirgistana u Rusiju porastao je 233 odsto u istom periodu.

  • GOCA BG

    6.3.2023 #1 Author

    Pa naravno,vecina i radi sa Rusijom na obilazni nacin…

    Odgovori

    • Bella

      12.3.2023 #2 Author

      samo da nije dikektno preko njih

      Odgovori

  • MAJALG

    11.3.2023 #3 Author

    Vremenom ce sve vise drzava da zaobilaze te sankcije i da nalaze nacine da izvoze a i da uvoze, jer su svesni koliko je to bitno za ekonomije cele EU.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...