Brisel predstavio 10. paket antiruskih sankcija

EU priprema blokadu ruskog izvoza

EUSvet

10.2.2023 09:46 Autor: Vladimir Jokanović 1

EU priprema blokadu ruskog izvoza EU priprema blokadu ruskog izvoza
Novi, 10. paket evropskih sankcija obuhvatiće blokiranje ruskog izvoza na 10 milijardi evra, zatim ograničenja protiv „ruskih propagandista“, visokih zvaničnika i ruskih vojnih lidera,... EU priprema blokadu ruskog izvoza

Novi, 10. paket evropskih sankcija obuhvatiće blokiranje ruskog izvoza na 10 milijardi evra, zatim ograničenja protiv „ruskih propagandista“, visokih zvaničnika i ruskih vojnih lidera, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen).

Zamrznuta ruska sredstva treba iskoristiti za obnovu Ukrajine, naveo je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Fon der Lajen i ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim na samitu u Briselu, prenosi Komersant. Lideri EU otkrili su sadržaj 10. paketa antiruskih sankcija.

„Što se tiče zamrznute (ruske) imovine pošteno je i legalno da se ona upotrebi u korist Ukrajine, za obnovu Ukrajine“, rekao je Mišel, prenosi TASS. Prema rečima Fon der Lajen, novi 10. paket sankcija biće narednih dana podnet na raspravu vladama zemalja EU.

„Proganjaćemo ruske propagandiste, jer njihove laži truju javni prostor u Rusiji i inostranstvu“, navela je Fon der Lajen. Ona je dodala da će na crnoj listi biti politički i vojni lideri Rusije. Pored ograničenja izvoza ruskih proizvoda na 10 milijardi evra, biće uvedena ograničenja za isporuku tehnologija Rusiji, koje bi mogle da se koriste u vojne svrhe.

Fon der Lajen je navela ranije da će 10. paket sankcija zatvoriti „rupe“ u već usvojenim ograničenjima. i da će biti proglašen 24. februara, na godišnjicu početka rata u Ukrajini. Poslanici Evropskog parlamenta zatražili su da se ruske kompanije Lukoil i Rosatom izbace sa evropskog tržišta.

EP je predložio i da se uvede embargo na uvoz svih ruskih fosilnih goriva i uranijuma, kao i da se potpuno odustane od korišćenja gasovoda Severni tok 1 i 2.

  • GOCA BG

    12.2.2023 #1 Author

    Nista iznenadjujuce,ali ne mogu im nista…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...