Ukrajinski predsednik na zapadnoevropskoj turneji

Zelenski u Evropskom parlamentu u Briselu

SvetVesti

9.2.2023 15:40 Autor: Vladimir Jokanović 4

Zelenski u Evropskom parlamentu u Briselu Zelenski u Evropskom parlamentu u Briselu
Predsednica Evropskog parlamenta, maltežanka Roberta Mecola (Roberta Metsola) pozvala je zemlje članice EU da Ukrajini isporuče vojne avione, kao i rakete većeg dometa. Ona... Zelenski u Evropskom parlamentu u Briselu

Predsednica Evropskog parlamenta, maltežanka Roberta Mecola (Roberta Metsola) pozvala je zemlje članice EU da Ukrajini isporuče vojne avione, kao i rakete većeg dometa. Ona je to saopštila na posebnoj sednici Evropskog parlamenta u Briselu, na kojoj govori ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

„Sada zemlje EU moraju da donesu brzu odluku da Vašoj zemlji obezbede avione i sisteme dugog dometa kako biste zaštitili slobodu koju mnogi uzimaju zdravo za gotovo“, navela je Mecola, prema zvaničnoj veb stranici EP.

Zelenski je doputovao u Brisel iz Pariza istim avionom kao i francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron). Predsednik Ukrajine boravio je prethodnog dana u Parizu, gde je razgovarao sa Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Olaf Sholz). Ukrajinski predsednik boravi u Briselu povodom samita lidera EU na poziv predsedavajućeg Evropskog saveta, Šarla Mišela (Charles Michel).

Ukrajinski predsednik bio je pre toga u Londonu gde je od britanskog premijera Rišija Sunaka (Rishi Sunak) dobio uveravanja da će Velika Britanija razmotriti isporuke aviona. Sunak je izjavio da cilj Londona ostaje da obezbedi pobedu Ukrajine u ratu.

Zelenski je krajem januara poručio svojim saveznicima da Ukrajina, osim na tenkove, računa i na borbene avione i dalekometne rakete. Visoki predstavnik EU za diplomatiju i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) rekao je da je snabdevanje Ukrajine avionima nemoguće, zbog nesuglasica unutar EU.

Nemački ministar ekonomije Robert Habek (Robert Habeck) objasnio je odbijanje Nemačke da pošalje avione u Ukrajinu, njenom nespremnošću da postane strana u sukobu. Francuski predsednik izjavio je da po pitanju snabdevanja Ukrajije oružjem „u principu ništa nije isključeno“.

 • IVAN

  9.2.2023 #1 Author

  Zelenski polako ali sigurno uvodi evropu rat

  Odgovori

 • GOCA BG

  9.2.2023 #2 Author

  Plesac,komicar,predsednik…jos jedna predstava za javnost…

  Odgovori

 • TATJANA

  10.2.2023 #3 Author

  Zapad uzima situaciju pod svoje ocigledno

  Odgovori

 • COKA

  18.2.2023 #4 Author

  Polako ce citava Evropa da se prikljuci ratu, samo da vidimo ko ce na ciju stranu

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...