godinu dana nakon invazije

Zemlje članice EU podržale deseti paket sankcija Rusiji

EU

25.2.2023 08:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Zemlje članice EU podržale deseti paket sankcija Rusiji Zemlje članice EU podržale deseti paket sankcija Rusiji
Nakon manjih nesuglasica proteklih dana, zemlje članice Evropske unije podržale su deseti paket sankcija Rusiji u petak, koji uključuje stroža ograničenja izvoza i kontrolu... Zemlje članice EU podržale deseti paket sankcija Rusiji

Nakon manjih nesuglasica proteklih dana, zemlje članice Evropske unije podržale su deseti paket sankcija Rusiji u petak, koji uključuje stroža ograničenja izvoza i kontrolu tehnologije, kao i zahteve banaka da prijave informacije o ruskoj Centralnoj banci i drugoj sankcionisanoj imovini koju drže.

Izaslanici bloka su u petak potpisali mere, navelo je švedsko predsedništvo EU u tvitu dok je pokušavalo da ukaže na poslednja ograničenja godinu dana nakon ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Bloomberg.

EU je takođe uvela mere protiv pojedinaca i entiteta koji podržavaju rat, šire propagandu ili isporučuju dronove koje koristi Rusija, saopštilo je švedsko predsedništvo.

Ograničenja EU takođe su bila usmerena na kontrolu izvoza visoke tehnologije, elektronskih komponenti koje se koriste u opremi kao što su bespilotne letelice, rakete, helikopteri i za druge vojne svrhe, kao i ograničenja na izvoz teških vozila. Takođe je sankcionisao sedam iranskih entiteta, uključujući one povezane sa iranskom Revolucionarnom gardom, uvodeći trgovinska ograničenja zbog toga što Teheran isporučuje dronove Rusiji.

Poljska je ranije pristala da uslovno podrži najnoviji paket, rekao je ambasador zemlje u bloku Andžej Sados. Uslovi su uključivali mehanizam za praćenje za okončanje uvoza ruske gume i početak rada na sankcijama protiv Belorusije, rekao je Sados.

Dugotrajni pregovori oko paketa uznemirili su nekoliko država članica. Paket je odložen za više od dva dana, što je sprečilo EU da potvrdi simbolični čin u petak – godinu dana od invazije – jer će formalno odobrenje stići tek u subotu ujutro prema proceduri EU, rekao je jedan diplomata.

Nove mere EU dolaze usled nastojanja da se bolje primene postojeće sankcije i uvrste kompanije koje ih zaobilaze. Grupa država članica apeluje na blok da poveća svoju sposobnost da uzvrati udarac onima koji pomažu Rusiji da zaobiđe sankcije, uključujući sprovođenje trgovinskih mera.

SAD i druge zemlje Grupe sedam uvešće nove izvozne kontrole i novi krug sankcija Rusiji, saopštila je Bela kuća ranije u petak. Mere će izdvojiti rusku odbrambenu i energetsku industriju, finansijske institucije i više od 200 ljudi.

SAD, evropski i drugi saveznici širom sveta pokušali su da kazne invaziju ruskog predsednika Vladimira Putina sankcijama uz isporuku oružja za podršku Kijevu, posebno uoči ponovnih ofanziva koje se očekuju u narednim nedeljama, ističe Bloomberg.

  • Iva

    25.2.2023 #1 Author

    Nece to slomiti Rusiju

    Odgovori

  • Milovan94

    25.2.2023 #2 Author

    EU sama sebi ovim sankcijama šteti.

    Odgovori

  • STRAHINJA

    26.2.2023 #3 Author

    Rusija ne zna gde bije, malo su zaboravili da ovo nije bas prilika svetskih ratova 20. Veka, malo su se zaigrali sto ce osetiti gradjani Rusije nazalost

    Odgovori

  • kaćica

    26.2.2023 #4 Author

    Rusija nema potrebe da misli o tome.

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    26.2.2023 #5 Author

    Još jedna u nizu igra malih moćnika.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...