Toplo vreme odložilo nestašice i poskupljenja energije

Sledeće zime na testu snabdevenost Evrope gasom

AnalizaEU

17.2.2023 13:17 Autor: Vladimir Jokanović 4

Sledeće zime na testu snabdevenost Evrope gasom Sledeće zime na testu snabdevenost Evrope gasom
Velike evropske energetske kompanije pripremaju se za dugotrajne visoke cene gasa, smanjujući izglede za dalji značajan pad cena, nakon što su blage temperature vazduha... Sledeće zime na testu snabdevenost Evrope gasom

Velike evropske energetske kompanije pripremaju se za dugotrajne visoke cene gasa, smanjujući izglede za dalji značajan pad cena, nakon što su blage temperature vazduha i dobra popunjenost skladišta gasa pomogli Evropi da prebrodi zimu.

Cene prirodnig gasa u Evropi pale su za oko 80 odsto u odnosu na vrhunac tokom prošlog leta, ali su i dalje više od istorijskih proseka, prenosi Bloomberg. Kompanija Shell Plc saopštila je da očekuje da će nestabilnost biti kratkoročna, dok je Repsol SA upozorio da visoke cene mogu da budu strukturalne zbog prepreka u proizvodnji.

Centrica Plc ocenjuje da kupci mogu da osete izvesno olakšanje zbog nedavnog smanjenja cena, ali da je jasno da će nekima i dalje biti potrebna pomoć. Niže cene gasa u poslednjih nekoliko meseci dale su krajnjim korisvicima i kreatorima oduška, dozvoljavajući da se smanji zabrinutost za snabdevanje gasom i istorijski visoke stope inflacije.

Blaga zima omogućila je da dosta gasa za grejanje ostane u rezervi, dok su snažne isporuke tečnog prirodnog gasa (TPG) e kupcima da zamene prekid dotoka gasa iz Rusije. Izveštaji o zaradi kompanija ove nedelje pokazuju različitu sliku od prošlogodišnje. Evropa se i dalje suočava sa mogućnošću nestašice gasa ove godine, osim ako ne bude smanjena potražnja, upozorila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Izvor: tradingeconomics.com

Tržišta gasa su u „boljem stanju nego što su mnogi očekivali pre godinu dana, ali realnost je da će zima 2023-2024 verovatno biti pravi test“, rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol. Prognostičari predviđaju hladnije vreme na u severozapadnoj Evropi, ali trgovci ne pokazuju zabrinutost zbog pada temperature iduće nedelje. Referetna cena gasa na TTF čvorištu u Holandiji oslabila je u četvrtak za 3,5 odsto.

U petak pre podne gasnim fjučersima trgovalo se po ceni od 53 evra po megavat satu (MWh). Istovremeno, Shell Plc u svojoj prognozi ističe da će potražnja za gasom u Evropi biti veća od ponude do 2030. godine. Prema ocenama analitičara, povećana potreba Evrope za TPG podstiče konkurenciju sa Azijom za ograničene nove ponude dostupne u naredne dve godine.

Ove nedelje stupilo je na snagu ograničenje iznosa koji će zemlje EU plaćati za prirodni gas, od 180 evra po MWh, podseća Wall Street Journal. Mera ograničenja pokreće se ukoliko je cena gasa na TTF čvorištu iznad 180 evra tri dana zaredom i kada je 35 evra iznad referentne vrednosti za TPG.

Anlitičari navode da su evropske zemlje uskladištile rekordne količine prirodnog gasa uoči zime da su te zalihe dramatično oborile tržišnu vrednost gasa. Referentna cena fjučersa prirodnog gasa pala je za oko 28 odsto od početka tekuće godine, a gas je za oko 85 odsto jeftiniji nego u avgustu prošle godine, kada je prirodni gas koštao 10 puta više od proseka.

Prekid dotoka ruskog gasa primorala je evropske kupce da pojačaju uvoz gasa iz drugih zemalja, uključujući SAD. Protekli mesec bio je treći najtopliji januar u Evropi ikada, pa se manje trošilo za grejanje, a zalihe su na najvišem nivou poslednjih godina.

  • TATJANA

    17.2.2023 #1 Author

    Očigledno smo svi imali sreće sa vremenskim prilikama

    Odgovori

  • Dea

    18.2.2023 #2 Author

    Sto bi rekli,do Soluna sto somuna

    Odgovori

  • Bella

    19.2.2023 #3 Author

    To je i bila poenta preko SAD, moze i preko rublja da plate ali nece , sladje je preko SAD

    Odgovori

  • ZVE84

    19.2.2023 #4 Author

    Zastrašivanje ljudi od dana do dana od godine do godine…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...