Najveći rast zabeležila Danska 12,3 procenta

Pad industrijske proizvodnje u EU i evrozoni za 1,2 odsto na godišnjem nivou

EU

16.8.2023 17:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Pad industrijske proizvodnje u EU i evrozoni za 1,2 odsto na godišnjem nivou Pad industrijske proizvodnje u EU i evrozoni za 1,2 odsto na godišnjem nivou
Industrijska proizvodnja pala je za 1,2 odsto na godišnjem nivou i u evrozoni i u Evropskoj uniji, objavio je u sredu statistički zavod Eurostat.... Pad industrijske proizvodnje u EU i evrozoni za 1,2 odsto na godišnjem nivou

Industrijska proizvodnja pala je za 1,2 odsto na godišnjem nivou i u evrozoni i u Evropskoj uniji, objavio je u sredu statistički zavod Eurostat.

Na mesečnom nivou, proizvodnja je porasla za 0,5 odsto u evrozoni i 0,4 odsto u EU, dodali su iz statitičkog zavoda, prenela je Anadolu Agency.

U evrozoni je proizvodnja energije pala u junu za 7,8 odsto, intermedijarnih proizvoda za 6,3 procenta, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla za 0,2 odsto i kapitalnih proizvoda za 4,4 procenta.

U EU je proizvodnja energije pala za 8,9 odsto, intermedijarnih proizvoda za 6,6 procenata, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 6,5 odsto, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla za 2,1 odsto, a kapitalnih proizvoda za 4,8 procenata.

Među zemljama članicama, Estonija je pretrpela najveći godišnji pad od 12,7 odsto, a slede Bugarska sa padom od 9,3 procenta i Belgija sa 7,6 odsto. Najveći rast su zabeležile Danska od 12,3 odsto, Irska od 8,3 i Slovačka od 3,6 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...