Očekivana odluka centralne banke u Bernu

Švajcarska zadržala referentnu kamatnu stopu na 1,75 odsto

BankeSvet

14.12.2023 10:08 Autor: Vladimir Jokanović 0

Švajcarska zadržala referentnu kamatnu stopu na 1,75 odsto Švajcarska zadržala referentnu kamatnu stopu na 1,75 odsto
Švajcarska centralna banka (SNB) zadržala je u četvrtak svoju referentnu kamatnu stopu na 1,75 odsto, koja je tokom poslednjih 18 meseci podigla stope sa... Švajcarska zadržala referentnu kamatnu stopu na 1,75 odsto

Švajcarska centralna banka (SNB) zadržala je u četvrtak svoju referentnu kamatnu stopu na 1,75 odsto, koja je tokom poslednjih 18 meseci podigla stope sa negativnih 0,75 odsto pre pauze u septembru.

Banka je takođe zadržala svoju kamatnu stopu na depozite po viđenju na 1,75 procenata, prenosi Reuters. Agencija navodi da je to sasvim potvrdilo očekivanja anketiranih ekonomista.

„Inflatorni pritisak blago je smanjen u proteklom tromesečju. Međutim, neizvesnost je i dalje velika. SNB će stoga nastaviti pažljivo da prati razvoj inflacije i ako bude potrebno prilagođavaće svoju monetarnu politiku“, navedeno je u saopštenju banke.

Očekuje se da će kasnije u četvrtak Banka Engleske i Evropska centralna banka (ECB) takođe odlučiti da zadrže postojeće kamatne stope nakon podataka o ublažavanju inflacije u Velikoj Britaniji i evrozoni.

Američke Federalne rezerve odlučile su na sastanku u sredu da ostave nepromenjene kamatne stope, a predsednik Feda Džerom Pauel (Jerome Powell) nagovestio je da je sa podizanjem stopa završeno i da će iduće godine doći do njihovog smanjenja, jer je inflacija pala brže nego što se očekivalo.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...