Najveći krivac za gubitak stalno jačanje švajcarskog franka

Rekordan gubitak Švajcarske narodne banke u 115 godina postojanja

BankeNovacSvet

10.1.2023 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Rekordan gubitak Švajcarske narodne banke u 115 godina postojanja Rekordan gubitak Švajcarske narodne banke u 115 godina postojanja
Švajcarska narodna banka (SNB) objavila je da je prošle godine izgubila 132 milijarde švajcarskih franaka (143 milijarde američkih dolara). To je najveći godišnji gubitak... Rekordan gubitak Švajcarske narodne banke u 115 godina postojanja

Švajcarska narodna banka (SNB) objavila je da je prošle godine izgubila 132 milijarde švajcarskih franaka (143 milijarde američkih dolara). To je najveći godišnji gubitak u 115-godišnjoj istoriji te institucije.

Ogromni gubitak direktna je posledica jedne od najlošijih godina u istoriji svetskih berzi – cene deonica i obveznica koje banka drži u portfelju prošle godine su se istopile. Najveći krivac za gubitak SNB je stalno jačanje švajcarskog franka prema ostalim globalno važnim valutama poput dolara i evra, prenosi B92 pozivajući se na tportal.

U 2021. godini SNB je imao dobit od 26 milijardi švajcarskih franaka, što je daleko više od dotad rekordnog gubitka od 23 milijarde franaka koji je zabeležen 2015. godine.

Detalje o strukturi gubitka SNB će objaviti tek u martu, ali zasad otkriva da su 131 milijardu franaka izgubili zbog jačanja franka tj. na monetarnim pozicijama, dok je dodatnih 800 miliona dolara izgubljeno na deonicama i obveznicama koje je banka kupovala tokom svoje dugogodišnje kampanje čiji je cilj slabljenje franka.

SNB, kao i druge centralne banke, trenutno se bori protiv inflacije, a usled podizanja kamatnih stopa cene obveznica i deonica padaju globalno.

Jak franak, koji je dosegao paritet s evrom u julu, zaslužan je za ogromne gubitke, piše Reuters. Pozitivna je stavka da je SNB-ov portfelj zlata, težak 1.040 tona, dobio na vrednosti i danas vredi 400 miliona franaka više nego 2021. godine.

Prošlogodišnji gubitak znači da centralna banka neće deliti godišnje isplate vladi i kantonskim vladama u Švajcarskoj, ali monetarna politika će ostati nepromenjena.

  • GOCA BG

    11.1.2023 #1 Author

    Prosto neverovatno da je to Svajcarskoj moglo da se desi…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...