Upravljala sa 529 ofšor kompanija

Švajcarska banka kažnjena jer je pomagala utaju poreza za američke klijente  

Svet

5.12.2023 12:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Švajcarska banka kažnjena jer je pomagala utaju poreza za američke klijente   Švajcarska banka kažnjena jer je pomagala utaju poreza za američke klijente  
Jedna velika švajcarska banka priznala je da je u dogovoru sa pojedinim klijentima “prikrila” više od 5,6 milijardi dolara od Poreske službe (IRS), saopštilo... Švajcarska banka kažnjena jer je pomagala utaju poreza za američke klijente  

Jedna velika švajcarska banka priznala je da je u dogovoru sa pojedinim klijentima “prikrila” više od 5,6 milijardi dolara od Poreske službe (IRS), saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

Kako je preneo CNBC, Banque Pictet, odeljenje privatnog bankarstva 218-godišnje grupacije Pictet, platiće oko 122,9 miliona dolara na ime restitucije i kazni u okviru sporazuma sa tužiocima.

Između 2008. i 2014. banka je imala 1.637 računa u ime američkih klijenata, koji su zajedno utajili oko 50,6 miliona dolara američkih poreza, dok je na tim kompromitovanim računima ukupno bilo 5,6 milijardi. U istom periodu banka je upravljala sa 20 milijardi dolara ukupne imovine američkih poreskih obveznika.

Ako banka ispoštuje uslove svog ugovora, Ministarstvo pravde SAD odložiće krivično gonjenje na tri godine, a zatim i odbaciti optužbu za krivičnu zaveru radi prevare Poreske uprave.

Kao deo dogovora sa američkim regulatorima, banka je takođe pristala da sarađuje na tekućim istragama o skrivenim bankovnim računima.

„Uklanjanje finansijskih malverzacija ostaje prioritet za ovu kancelariju“, rekao je u saopštenju Damijan Vilijams (Damian Williams), američki tužilac Južnog okruga Njujorka.

Pictet Group je u saopštenju navela da je sporazum usledio nakon njene „opsežne saradnje sa američkim vlastima, u potpunoj saglasnosti sa švajcarskim zakonom“.

Pictet Group je održavala oko 529 ofšor entiteta za dotične račune u SAD tokom relevantnog vremenskog perioda. Grupa je takođe pomogla američkim klijentima koji izbegavaju poreze da zadrže neprijavljeni novac u inostranstvu prenoseći sredstva sa neprijavljenih računa na račune za koje se činilo da ih drže klijenti koji nisu iz SAD.

  • SENSEI

    5.12.2023 #1 Author

    Ovo se od Švajcarske banke nije očekivalo, čak ni za utaje

    Odgovori

  • AJA

    5.12.2023 #2 Author

    Totalno neocekivano

    Odgovori

  • SHALIMAR

    5.12.2023 #3 Author

    Toliko o sigurnosti kada su banke u pitanju…

    Odgovori

  • Maky

    6.12.2023 #4 Author

    Procurilo je i to kao i sve ostalo, kazna za banke pod obavezno…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...