Centralna banka na Ostrvu postupila kao Fed i ECB

Banka Engleske nastavila sa odlaganjem promene kamatne stope

BankeSvet

1.2.2024 14:29 Autor: Vladimir Jokanović 3

Banka Engleske nastavila sa odlaganjem promene kamatne stope Banka Engleske nastavila sa odlaganjem promene kamatne stope
Banka Engleske ostavila je u svoju ključnu kamatnu stopu nepromenjenom (5,25 procenata), ali je nagovestila da će verovatno smanijiti troškove zaduživanja ove godine prvi... Banka Engleske nastavila sa odlaganjem promene kamatne stope

Banka Engleske ostavila je u svoju ključnu kamatnu stopu nepromenjenom (5,25 procenata), ali je nagovestila da će verovatno smanijiti troškove zaduživanja ove godine prvi put od 2020. godine, mada možda ne tako brzo kako investitori očekuju.

Potez centralne banke Velike Britanije usledio je dan nakon što je američki Fed odlučio da zadrži postojeće kamatne stope, istovremeno nagoveštavajući da bi do toga ipak moglo da dođe kasnije ove godine, prenosi Wall Street Journal.

Evropska centralna banka takođe je prošle nedelje odlučila da zadrži svoju ključnu stopu na dosadašnjem rekordno visokom nivou, ne isključujući mogućnost da bi do smanjenja moglo doći na proleće. Kao i u SAD i EU, zajmoprimci u Velikoj Britaniji, kao što su vlasnici hipoteka razočarali su se što odmah nije došlo do pada troškova zaduživanja.

Od devet članova Odbora za monetarnu politiku Banke Engleske, šestoro je glasalo za održavanje kamatne stope nepromenjenom, dva člana su hteli da povećaju kamatnu stopu, a jedan član je glasao za njeno smanjenje.

Guverner Banke Engleske Endrju Bejli (Andrew Bailey) rekao je da je inflacija značajno opala, sa 10 odsto pre godinu dana na četiri odsto u decembru. „Stvari se kreću u pravom smeru“, rekao je Bejli, prenosi Guardian. On je dodao da Banka Engleske mora da se uveri da će inflacija opasti ispod ciljanih dva odsto pre nego što počne da smanjuje stope.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...