U susret julskoj sednici Izvršnog odbora NBS

Referentna kamata bi do kraja godine mogla da bude niža za procentni poen

BankeIzdvajamoPoslovanjeSrbija

11.7.2024 08:01 Autor: Milica Rilak 0

Referentna kamata bi do kraja godine mogla da bude niža za procentni poen Referentna kamata bi do kraja godine mogla da bude niža za procentni poen
Izvršni odbor Narodne banke Srbije danas će zasedati po prvi put pošto je u junu doneo odluku o smanjenju referentne kamatne stope na 6,25... Referentna kamata bi do kraja godine mogla da bude niža za procentni poen

Izvršni odbor Narodne banke Srbije danas će zasedati po prvi put pošto je u junu doneo odluku o smanjenju referentne kamatne stope na 6,25 odsto, i to posle godinu dana stajanja na „kočnici“.

Dekan Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić u razgovoru za Biznis.rs kaže, međutim, da ne očekuje da će naša centralna banka odmah nastaviti sa spuštanjem ključne kamate, ali da do kraja godine treba očekivati da referentna stopa bude ukupno niža za procentni poen, uključujući i junsko sniženje.

Prošlog meseca Izvršni odbor centralne banke obrazložio je odluku o prvom smanjenju referentne kamatne stope time da je, pre svega, imao u vidu višemesečnu opadajuću putanju domaće inflacije i njen povratak u granice cilja u maju, u skladu sa projekcijama NBS, kao i očekivano kretanje inflacije i drugih makroekonomskih pokazatelja iz domaćeg i međunarodnog okruženja u narednom periodu.

U međuvremenu, neke projekcije su poboljšane, pa tako Vlada Srbije i Međunarodni monetarni fond očekuju da će privredni rast ove godine ubrzati na 3,8 odsto, odnosno „oko četiri“ odsto, dok MMF projektuje i da će se inflacija ove godine kretati oko 3,6 odsto (ranije je očekivao oko četiri).

MMF u izveštaju o trećoj reviziji aktuelnog aranžmana ocenjuje da je povratak inflacije na ciljni opseg centralne banke u maju „dobrodošao“, ali i poručuje da nema prostora za preveliko „popuštanje“.

Održavanje monetarne politike na odgovarajuće ‘čvrstom’ kursu pomoći će u zaštiti od preostalih inflacionih rizika“, savetuje MMF, dok NBS očekuje smanjenje inflacije i njeno zadržavanje u granicama cilja u srednjem roku, pri čemu bi njena stopa od početka 2025. trebalo da se kreće oko centralne vrednosti cilja od tri odsto.

Zoran Grubišić / Foto: Neda Mojsilović

Sve to našem sagovorniku, dekanu Beogradske bankarske akademije Zoranu Grubišiću govori da Izvršni odbor NBS najverovatnije neće već na ovoj sednici krenuti u dalje popuštanje „monetarnog kaiša“.

Verujem da su na stolu ovoga puta samo dve opcije – ili će ponovo smanjiti referentnu stopu za 0,25 procentnih poena, za šta smatram da se verovatnoća kreće oko 40 odsto, ili će ključna stopa ostati ista. Uveren sam da je drugi scenario izvesniji„, kaže Grubišić.

Podseća da smo i dalje u godini koju karakterišu geopolitički rizici, te da je zato verovatnije da će Izvršni odbor NBS izbeći da odmah uđe u „seriju spuštanja“ referentne stope.

„Naša centralna banka o ključnoj stopi odlučuje češće nego Evropska centralna banka ili američki Fed, na mesečnom nivou, i zato ima prostora da sačeka i proceni situaciju“, ističe Grubišić.

Prema njegovim rečima, ono što je sigurno je da će se visina referentne stope u narednom periodu kretati naniže, a naš sagovornik računa i da bi do kraja godine referentna stopa trebalo da bude niža za procentni poen, uključujući i junsko smanjenje od 0,25 poena.

„Uveren sam da je to realan scenario“, zaključuje Grubišić, a podsećamo da i drugi ekonomisti, uključujući i autore okupljene oko Kvartalnog monitora, procenjuju i da će tokom druge polovine ove godine nominalne kamatne stope na dinarske kredite blago opasti, ali da će realne kamate stagnirati.

„Nominalne kamatne stope na indeksirane (evro) kredite stagniraju od polovine prethodne godine, dok su kamate na stambene kredite ograničene odlukom NBS. Do kraja godine očekuje se postepeni pad nominalnih kamatnih stopa na sve indeksirane kredite osim stambenih“, zaključak je autora Kvartalnog monitora.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.