Povodom samita lidera Zapadnog Balkana i EU u Kotoru

Hitno potreban dogovor sa Briselom o smanjenju čekanja na granicama EU

BiznisRegionSrbija

16.5.2024 12:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Hitno potreban dogovor sa Briselom o smanjenju čekanja na granicama EU Hitno potreban dogovor sa Briselom o smanjenju čekanja na granicama EU
Samit lidera Zapadnog Balkana i EU u Кotoru odlična je prilika da se razgovara o što hitnijem uključivanju privreda regiona u jedinstveno evropsko tržište... Hitno potreban dogovor sa Briselom o smanjenju čekanja na granicama EU

Samit lidera Zapadnog Balkana i EU u Кotoru odlična je prilika da se razgovara o što hitnijem uključivanju privreda regiona u jedinstveno evropsko tržište i prevazilaženju ozbiljnih barijera kao što su ogromna čekanja kamiona na granicama Unije, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

„Poslovna zajednica Zapanog Balkana zastupa i želi što pre da vidi realizaciju novog plana rasta kako bismo što efikasnije mogli da našu privredu uvedemo u jedinstveno tržište, smanjimo troškove poslovanja i poslujemo po istim principima i uslovima kao članice EU. Prvo pristup jedinstvenom tržištu koje će ukinuti dodatne troškove za izvoz robe i čekanja na granicama, pa onda dalji koraci ka članstvu“, rekao je Čadež za RTS, prenosi Beta.

Podsetio je da su se u Planu rasta EU za Zapani Balkan našli i predlozi i zahtevi privreda regiona, da se primenjuju fazni koraci ka EU kako bi kompanije mogle da posluju po istim principima i uslovima kao one u EU.

Predsednik PКS-a je ocenio da je dobra saradnja ekonomija u okviru regiona, da su čekanja na granicama smanjena, ali da su čekanja na granicama sa EU „zastrašujuća“, što je ogroman problem koji što hitnije treba rešavati.

Čadež smatra da je potrebna pomoć, što i plan EU predviđa, za zemlje Zapanog Balkana u sprovođenju reformi i unapređenju infrastrukture sa ciljem prevazilaženja razlika sa članicama EU.
Plan EU za Zapadni Balkan predviđa finasijski paket od šest milijardi dolara od čega su dve milijarde bespovratni grantovi, a četiri povoljni krediti EU.

Govoreći o stalnom dijalogu privrede i Vlade Srbije, predsednik PКS-a je istakao da je u razgovoru sa premijerom Milošem Vučevićem dogovorena još intenzivnija saradnja u rešavanju svakodnevnih izazova u poslovanju, kontinuirani razgovori sa novim ministrima kao i formiranje radnih grupa na različitim nivoima.

„Predviđena je i jača ulaga PКS-a i kompanija u radu Saveta za BDP i Saveta za digitalizaciju“, dodao je Čadež.

Ukazao je da je cilj da se što više domaćih kompanija uključi u velike projekte kao što su Expo 2027 i „Skok u budućnost“, kao i da je sa premijerom, takođe, razgovarano da se napravi neka vrsta baze ili registra domaćih kompanija i njihovih usluga i proizvoda.

„Sada je prilika da se naše kompanije skoro iz svih sektora uvedu u ove gigantske projekte“, poručio je Čadež.

  • SABRINA

    16.5.2024 #1 Author

    Samit je idealna prilika za dogovore bitne za našu zemlju.

    Odgovori

  • Manja

    16.5.2024 #2 Author

    Jeste sada idealna prilika za sve vrste dogovora za dobrobit nase zemlje

    Odgovori

  • NATI

    19.5.2024 #3 Author

    Treba iskoristiti priliku

    Odgovori

  • SHALIMAR

    19.5.2024 #4 Author

    Samo da dodje do dogovora…

    Odgovori

  • Nata

    21.5.2024 #5 Author

    Nadam se da ce se dogovoriti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.