Termalni izvor potencijal za razvoj zdravstvenog turizma, ali i zagrevanje javnih institucija

Hotel „Tiski cvet“ iz Novog Bečeja želi da proširi delatnost

BiznisSrbijaTurizam

26.6.2023 09:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Hotel „Tiski cvet“ iz Novog Bečeja želi da proširi delatnost Hotel „Tiski cvet“ iz Novog Bečeja želi da proširi delatnost
Bušeći bunar za vodu u jednom novobečejskom hotelu, nisu ni slutili da će naći lekovitu vodu, i stvoriti uslove za razvoj zdravstvenog turizma. Višak... Hotel „Tiski cvet“ iz Novog Bečeja želi da proširi delatnost

Bušeći bunar za vodu u jednom novobečejskom hotelu, nisu ni slutili da će naći lekovitu vodu, i stvoriti uslove za razvoj zdravstvenog turizma. Višak energije od tople vode i gasa, koji je slučajno pronađen, omogućiće im da planiraju i projekat za zagrevanje okolnih objekata.

Porodica Pujin iz Novog Sada često boravi u turističkim objektima koja u ponudi imaju termalnu vodu u bazenima. Navode da u svakom delu panonske nizije ima razlike kada je o kvalitetu vode reč, piše RTS.

„Nama je ova voda možda i najbolja. Nije nam najbliže ovo mesto, jer smo iz Novog Sada, i treba nam oko 60 kilometara. Temerin bi bio bliži, ali ova nam voda više odgovara“, izjavio je Rade Pujin iz Novog Sada za RTS.

Voda stiže sa 600 metara dubine, izdašnosti 10 litara u sekundi uz potvrđenu lekovitost.

„Imamo tri potvrde – iz Beograda, Novog Sada i Budimpešte – o lekovitosti ove vode, o njenom sastavu, i da je preporučena za balneološki turizam. Na bazenima se uvek oseća miris hlora, a ovde toga nema, jer je bakteriološki ispravna voda“, objašnjava specijalista interne medicine Ivan Zec.

U novobečejskom hotelu „Tiski cvet“ mogu i da šire delatnost. Žele javno-privatno partnerstvo kojim bi se još bolje iskoristio njihov termalni izvor, pošto pored tople vode imaju i gas.

„Pored vode koja je 42 stepena Celzijusovih na izvorištu, i koja bi mogla, pošto je iskorišćenost kod nas 10 odsto, da greje na bazi gasa još 16.000 metara kvadratnih (m2). Sve javne institucije ovde u okolini bi mogle da se povežu. Prednost ove vode je što sadrži 30 minerala, dok obične vode sadrže 24. Ova voda je blago alkalna, pošto je tlo biljnog porekla“, istakao je direktor hotela Dragoljub Doroškov.

U ovaj projekat je dosad ukupno uloženo oko dva miliona evra, a uporedo se radi i na razvoju zdravstvenog turizma. Želja je da posetioci koji dođu zbog reke Tise provedu više dana u Novom Bečeju.

  • DUCA

    3.7.2023 #1 Author

    Sjajna vest za Novi Bečej i turizam u Srbiji.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...