Previranja na globalnom IT tržištu osećaju se i na domaćoj sceni

HTEC Group otpustila 200 zaposlenih, ali planira i dalja širenja   

Hi-techSrbija

14.6.2023 10:50 Autor: Marko Miladinović 2

HTEC Group otpustila 200 zaposlenih, ali planira i dalja širenja    HTEC Group otpustila 200 zaposlenih, ali planira i dalja širenja   
Srpsku medijsku scenu tokom jučerašnjeg dana, u početku samo putem glasina na društvenim mrežama, potresla je vest da će HTEC Group otpustiti dve stotine... HTEC Group otpustila 200 zaposlenih, ali planira i dalja širenja   

Srpsku medijsku scenu tokom jučerašnjeg dana, u početku samo putem glasina na društvenim mrežama, potresla je vest da će HTEC Group otpustiti dve stotine svojih zaposlenih.

S obzirom na to da je reč o kompaniji koja je osnovana 2008. godine u Beogradu, ali je u međuvremenu izrasla u priznatog globalnog učesnika sa sedištem u San Francisku i oko 2.000 zaposlenih u regionu Jugoistočne Evrope, logično je pitanje da li će se ovaj potez, i kako, odraziti na celo domaće IT tržište?

Kako za Biznis.rs objašnjavaju iz HTEC Group, situacija na globalnom IT tržištu je izuzetno izazovna, što pokazuje veliki broj otkaza u vodećim svetskim tehnološkim kompanijama kao što su Microsoft, Alphabet ili Meta.

“Nažalost, efekti krize prelili su se i na regionalno tržište. Kompanija HTEC Group uvela je još početkom godine niz mera u pravcu racionalizacije troškova i jačanja timova koji rade na razvoju novih poslovnih prilika, u cilju očuvanja zdravog biznisa i daljeg rasta. Kao neophodan odgovor na nepovoljne makroekonomske prilike i sa ciljem postizanja veće agilnosti sa jedne strane, a sa druge strane fokusa na ključne oblasti rasta koje vidimo u narednom periodu, reorganizovali smo poslovne jedinice i optimizovali broj inženjera koji izvesno vreme nisu bili angažovani na projektima i čije znanje i veštine, nažalost, nisu odgovarajući za oblasti rasta koje očekujemo u narednom periodu”, izjavila je Katarina Urošević, direktorka komunikacija u HTEC Group.

Prema njenim rečima, ovim procesom reorganizacije i optimizacije zaista je obuhvaćeno oko 200 zaposlenih, što čini oko sedam odsto ljudi u organizaciji.

Međutim, kako kaže Urošević, paralelno sa ovim aktivnostima, kompanija nastavlja proces zapošljavanja u ključnim oblastima rasta.

“Poslovanje je stabilno i u prvom kvartalu zabeležili smo rast prihoda od 30 odsto. Iako je ovo solidan rezultat, ispod je očekivanog nivoa i ambicija kompanije. Pored organskog rasta još uvek aktivno istražujemo prilike za dalje strateške akvizicije koje bi kompaniji i njenim zaposlenima donele nove prilike, kako u regionu Jugoistočne Evrope, tako i na ostalim lokacijama gde firma posluje, a prevashodno u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji”, napomenula je direktorka komunikacija u HTEC Group.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...