Skupština akcionara odložena, već godinu dana nikako da se dođe do dogovora

I dalje bez rešenja za Luku Beograd

BerzaIzdvajamoPoslovanjeSrbija

1.3.2023 16:05 Autor: Marko Miladinović 9

I dalje bez rešenja za Luku Beograd I dalje bez rešenja za Luku Beograd
Skupština akcionara Luke Beograd, koja je bila zakazana za 1. mart sa jedinom tačkom dnevnog reda o prinudnom otkupu akcija, odložena je zbog toga... I dalje bez rešenja za Luku Beograd

Skupština akcionara Luke Beograd, koja je bila zakazana za 1. mart sa jedinom tačkom dnevnog reda o prinudnom otkupu akcija, odložena je zbog toga što advokati tog preduzeća i malih vlasnika još uvek pokušavaju da postignu dogovor.

“Advokati su prethodnih dana pokušavali da iznađu rešenje koje bi eventualno zadovoljilo obe strane, ali u suštini, od prethodne Skupštine akcionara malo toga se pomerilo s mesta”, izjavio je za Biznis.rs predsednik Udruženja malih akcionara Luke Beograd Milan Karanović.

Podsetimo, Luka Beograd dala je ponudu za prinudni otkup akcija od 890 malih akcionara po ceni od 59,36 dinara po akciji, što je, kako tvrde, manje od onoga što su uložili u kupovinu tih papira i firmu u celini.

Prema podacima sa portala Centralnog registra hartija od vrednost (CRHOV), kompanija ima izdatih 6.962.434 običnih akcija, koje daju pravo glasa. Većinski vlasnik Luke Beograd sa 93,76 odsto akcija je beogradski Metico Investment, koji sa tolikim udelom prelazi prag koji je propisao Zakon o privrednim društvim i može da predloži prinudni otkup.

Još u martu prošle godine preduzeće Metico Investment ponudilo je preuzimanje preostalih 6,35 odsto akcija Luke Beograd po ceni od 59,35 dinara po komadu.

U pitanju je takozvana obavezujuća ponuda za preuzimanje, imajući u vidu da Metico – koji je osnovan u julu 2020. godine i u stopostotnom je vlasništvu grčke firme Oradea Monoprosopi Ike – u rukama već drži 93,76 odsto vlasničkog udela u Luci Beograd, koje je dobio po osnovu prenosa akcija nakon sudskog poravnanja, i to po ceni od 6,32 dinara po akciji.

Manjinski akcionari smatraju da ponuđena cena nije fer, a da je motivacija za ovakvo ponašanje vlasnika želja za promenom namene zemljišta Luke u građevinsko, jer je ona u centru grada, a kako kažu, vrednost 220 hektara koje koristi to preduzeće je oko pet milijardi evra.

Karanović je posle odlaganja Skupštine akcionara za agenciju Beta izjavio da su akcionari pre nekoliko godina dokapitalizacijom pomogli Luku Beograd, kupovinom emisija akcija po ceni od 490 dinara.

Na pitanje našeg portala koje su još opcije na stolu za male akcionare ukoliko ne bude postignut dogovor, Karanović je istakao da se on ipak nada pronalaženju zajedničkog jezika, te da sa eventualnim reakcijama treba sačekati.

  • GOCA BG

    2.3.2023 #1 Author

    Naravno,nece ni doci ni u narednih godinu dana…

    Odgovori

  • VOJKAN

    3.3.2023 #2 Author

    Uskoro će i to postati atraktivna lokacija za građevinsko zemljište

    Odgovori

  • LEKI

    4.3.2023 #3 Author

    Pitanje je kako ce se to resiti

    Odgovori

  • CUPKA

    4.3.2023 #4 Author

    Produzice se to i sledece godine. Takvi su izgledi.

    Odgovori

  • Lelica

    5.3.2023 #5 Author

    I nece ga ni biti u skorijem periodu.

    Odgovori

  • Tina

    5.3.2023 #6 Author

    Sve ce se iskoristiti

    Odgovori

  • LUKA

    5.3.2023 #7 Author

    Sve sto je dobro stranci preuzimaju ili novoosnovane firme

    Odgovori

  • FRUIT04

    5.3.2023 #8 Author

    Nema mirne luke za LUKU BEOGRAD. Steta a toliko potencijala.

    Odgovori

  • MALENA

    6.3.2023 #9 Author

    Odužiće se ovo još!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...