Konferencija PKS okupila 200 privrednika

Investicioni projekti iz Srbije predstavljeni dijaspori u Švajcarskoj

BiznisEUInvesticijeSrbija

28.11.2022 08:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Investicioni projekti iz Srbije predstavljeni dijaspori u Švajcarskoj Investicioni projekti iz Srbije predstavljeni dijaspori u Švajcarskoj
Poslovnoj dijaspori iz Švajcarske na investicionoj konferenciji u Cirihu predstavljeno je 25 investicionih projekata iz Srbije u oblasti poljoprivrede, prehrambene i metalske industrije, hotelijerstva,... Investicioni projekti iz Srbije predstavljeni dijaspori u Švajcarskoj

Poslovnoj dijaspori iz Švajcarske na investicionoj konferenciji u Cirihu predstavljeno je 25 investicionih projekata iz Srbije u oblasti poljoprivrede, prehrambene i metalske industrije, hotelijerstva, zdravstvenog turizma, javno-privatnog partnerstva.

Kako je istaknuto na Investiciono-poslovnoj konferenciji za dijasporu koja je okupila skoro 200 privrednika, predstavnika poslovnih asocijacija i institucija Švajcarske i Srbije veliki je potencijal za saradnju sa švajcarskom privredom i u sektoru obnovljivih izvora energije, IKT, autsorsinga.

O mogućnostima ulaganja govori i više od 500 investicionih projekata i lokacija u Srbiji na jedinstvenoj online platformi „Poslovni atlas Srbije i dijaspore“ koja omogućava brzo povezivanje domaćih firmi sa kompanijama u inostranstvu.

“Švajcarska je šesti investitor u Srbiji, ekonomski odnosi dve zemlje su veoma dobri i intenzivni, ali ima dosta mogućnosti za unapređenje privrednih veza”, istakao je ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić na otvaranju konferencije.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Miroslav Lutovac naglasio je da je u fokusu Privredne komore Srbije umrežavanje privrednika.

Podsetio je da je, osim online platforme „Poslovni atlas Srbije i dijaspore“, privrednicima iz dijaspore na raspolaganju i „Poslovni hab za dijasporu“ koji im pruža sve važne informacije i povezuje sa firmama u Srbiji.

Foto: Freepik.com

“Poslovni hab za dijasporu biće deo aktivnosti PKS usmerenih na jačanje veza sa dijasporom sa ciljem da se deo sredstava od doznaka preusmeri u pokretanje novih biznisa i otvaranje radnih mesta u Srbiji”; naveo je Đorđe Andrić, rukovodilac Centra za podršku investicijama i javno-privatno partnerstvo PKS.

Ističe da bi se kroz ulaganja dijaspora čvršće povezala sa Srbijom i podseća da je godišnji priliv doznaka veći od nivoa stranih direktnih investicija (SDI), a koje su rekordne tokom proteklih nekoliko godina.

Ukupan priliv doznaka u periodu 2015 –2020. iznosio je 18,7 milijardi evra, 10 odsto više od SDI, a u ukupnim doznakama prednjače Nemačka, Švajcarska i Austrija sa oko 50 odsto.

Upravo su ove zemlje su u fokusu projekta „Link up Serbia“ koji PKS realizuje sa Međunarodnim centrom za razvoj migracionih politika iz Beča.

Na konferenciji u Cirihu koja je organizovana u okviru projekata Link up Serbia 2 promovisani su novi poslovni modeli saradnje, mentorski programi, podrška autsorsingu u Srbiji, a predstavljene su mogućnosti saradnje sa dijasporom u medicinskom turizmu, neki od projekata ženskog preduzetništva, kao i mehanizmi podrške povratnicima u Srbiju, dodaje se.

Privrednici su se upoznali i sa pogodnostima koje nudi IPARD program u sektoru prehrambene industrije i poljoprivrede.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...