Obeležen Dan zaštite podataka o ličnosti

Ističe rok za podnošenje godišnjih izveštaja Povereniku

SrbijaU fokusu

31.1.2023 15:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ističe rok za podnošenje godišnjih izveštaja Povereniku Ističe rok za podnošenje godišnjih izveštaja Povereniku
Poverenik Milan Marinović je, povodom obeležavanja Dana zaštite podataka o ličnosti, upozorio da bi veštačka inteligencija, ukoliko se pravilno ne kontroliše, mogla da se... Ističe rok za podnošenje godišnjih izveštaja Povereniku

Poverenik Milan Marinović je, povodom obeležavanja Dana zaštite podataka o ličnosti, upozorio da bi veštačka inteligencija, ukoliko se pravilno ne kontroliše, mogla da se otrgne kontroli, što bi moglo da prouzrokuje veoma teške posledice.

On je na događaju u Privrednoj Komori Srbije (PKS) istakao da je, sa druge strane, digitalizacije, bez obzira na veoma visok nivo upotrebe savremenih tehnologija, a posebno snažnih softvera koji je podržavaju, ipak pod dovoljnom kontrolom i uticajem ljudskog faktora.

„U svakom slučaju, uvođenje novih tehnologija u obradu podataka o ličnosti, digitalizacija i korišćenje veštačke inteligencije ne smeju biti na štetu ostvarenja ljudskih prava i jednakosti među ljudima“, ocenio je Marinović.

Na skupu je naglašeno da je zato jedan od primarnih ciljeva institucije Poverenika edukacija građana i onih koji obrađuju naše podatke, kao i da je institucija, pored brojnih obuka, panela, okruglih stolova i studentskih praksi, želela i najmlađima da ukaže šta su podaci o ličnosti, na koji način mogu biti zloupotrebljeni, i kome mogu da se obrate za pomoć.

„Najugroženiji su učenici osnovnih škola, jer provode najviše vremena na društvenim mrežama i popularnim digitalnim platformama. Zato je pripremljena Brošura pod nazivom ‘Podaci o ličnosti su naše blago, kako ih možemo zaštititi?’, autora Dragana Ilića, uz pomoć programa ‘Nova pismenost’, koji zajednički realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i organizacija Propulsion“, istakao je Poverenik.

Rukovodeći partner u organizaciji Propulsion Darko Soković izjavio je da njihova istraživanja pokazuju da skoro 40 odsto dece od 12 do 18 godina ne zna da zaštiti svoje podatke na internetu.

„Pitanje je i da li u potpunosti razumeju rizike i posledice deljenja svojih ličnih podataka na mreži? Zbog toga je ključno da deca od malih nogu uče o zaštiti podataka. Njihovom edukacijom u ovom domenu osiguravamo da se bezbedno i odgovorno kreću u digitalnom svetu. Pozivam roditelje, nastavnike i sve koji rade sa najmlađima da ih podrže da pročitaju i razumeju brošuru, i pomognu im u primeni znanja u svakodnevnom životu”, istakao je Soković.

Tokom obeležavanja Dana zaštite podataka o ličnosti zamenica Poverenika Sanja Unković predstavila je najnoviju, osmu publikaciju „Zaštita podataka o ličnosti: Stavovi, mišljenja i praksa Poverenika“.

Na obeležavanju Dana zaštite podataka o ličnosti učestvovali su šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre (Emanuele Giaufret), šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu, zamenica šefa Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Nadia Ćuk i direktorka Misije USAID u Srbiji Bruk Ajšam (Brooke Isham), koji su ukazali na praksu u zemljama EU, kao i na podršku koju pružaju Srbiju i instituciji Poverenika u ovoj oblasti.

Poverenik je podsetio organe vlasti da 31. januara 2023. godine ističe obaveza dostavljanja godišnjih izveštaja Povereniku, putem Portala za dostavljanje godišnjih izveštaja organa vlasti, na sajtu Poverenika.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...