Biće uloženo 75 miliona evra

Italijanska kompanija Ariston u Nišu počela gradnju fabrike

Srbija

23.7.2024 12:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Italijanska kompanija Ariston u Nišu počela gradnju fabrike Italijanska kompanija Ariston u Nišu počela gradnju fabrike
U Nišu je počela izgradnja proizvodnih pogona italijanske kompanije Ariston u kojoj će se proizvoditi električni aparati za domaćinstvo i u kojoj teba da... Italijanska kompanija Ariston u Nišu počela gradnju fabrike

U Nišu je počela izgradnja proizvodnih pogona italijanske kompanije Ariston u kojoj će se proizvoditi električni aparati za domaćinstvo i u kojoj teba da bude zaposleno 300 radnika do kraja 2027. godine.

U fabriku, koja će biti prva u industrijskoj zoni „Sever“ u tom gradu, biće uloženo 75 miliona evra.

Kompanija Ariston proizvodi grejne sisteme i bojlere, a u Svilajncu je 2019. godine izgradila malu fabriku. Završetak izgradnje fabrike u Nišu od 30.000 kvadrata je planiran u decembru 2025. godine. Predviđeno je da se u tom pogonu u početku proizvode pumpe za grejanje, a kasnije da se asortiman proširi.

Polaganju kamena temeljca za novu fabriku prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministarka privrede Adrijana Mesarović, ambasador Italije Luka Gori (Luca Gori), predsednik Ariston grupe Paulo Merloni (Paolo Merloni), kao i glavni operativni direktor Ariston grupe Pjerluiđi Astorino (Pierluigi Astorino).

Vučič je rekao da će već 2025. fabrika imati izvoz u vrednosti 240 miliona evra.

„Ovo je velika i važna kompanija za Niš. Porodična kompanija Ariston ima prihode od tri milijarde evra na godišnjem nivou, oko 10.700 zaposlenih, a izvozi na 150 tržišta. Zahvalan sam porodici, svima iz Italije koji su tu odluku doneli“, rekao je Vučić.

On veruje da će u fabrici u budućnosti raditi i više od 300 ljudi, odnosno da će proizvodni kapaciteti biti prošireni. Vučić je podsetio i da je do sada bio prisutan na postavljanju kamena temeljca za devet fabrika u Nišu i da je ovo 10. ističići da je osam do sada otvoreno.

Foto: Unsplash.com

Predsednik „Ariston grup“ Paulo Merloni kazao je da je ta kompanija imala veliku podršku i dobru saradnju sa srpskim vlastima, što im je omogućilo da realizuju investiciju i naglasio da će nastaviti ulaganja u Srbiju. On je istakao da je u kompaniji zaposleno više od 10.000 ljudi širom sveta i da je prošle godine prihod bio veći od tri milijarde evra.

Dodao je da kompanija posluje u 40 zemalja.

„Naša rešenja prodaju se na preko 160 tržišta, kroz našu mrežu 29 proizvodnih objekata. U Srbiji smo našu prvu fabriku izgradili 2019. godine. Ona je specijalizovana za proizvodnju termostata i elemenata za grejanje“, kazao je Merloni.

Glavni operativni direktor Ariston grupe Pjerluiđi Astorino kazao je da će se fabrika u Nišu prostirati na površini od oko 150.000 metara kvadratnih, a da će se sama zgrada prostirati na 30.000 metara kvadratnih.

„Koristićemo najmodernije tehnologije za proizvodnju bojlera. Krajem sledeće godine očekujemo početak proizvodnje“, kazao je Astorino.

Ambasador Italije u Srbiji Luka Gori kazao je da polaganje kamena temeljca za izgradnju nove fabrike Ariston treba posmatrati u svetlu bilateralnih odnosa Srbije i Italije, ističući da je u odnos Srbije i Italije mnogo uloženo i u političkom i u ekonomskom smislu.

On je podsetio da su predsednik Srbije Vučić i premijerka Italije Đorđa Meloni dogovorili da do kraja godine održe bilateralni samit koji će biti važan događaj za obnovu strateškog partnerstva dve zemlje.

Gori je, govoreći o ekonomskoj saradnji dve zemlje, podsetio da su do sada organizovana tri zajednička ekonomska foruma Beograda i Rima, ističući da je Srbija jedina zemlja sa kojom Italija ima tri biznis foruma u godinu i po dana, što smatra dokazom o dobrom odnosu dve države.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.