Na poslovnom forumu u trstu potpisivanje pet sporazuma

Italijanski kredit od 100 miliona evra za dekarbonizaciju u EPS-u

EUSrbija

24.5.2024 12:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Italijanski kredit od 100 miliona evra za dekarbonizaciju u EPS-u Italijanski kredit od 100 miliona evra za dekarbonizaciju u EPS-u
Na poslovnom forumu u Trstu pod nazivom „Zelena tranzicija: nove mogućnosti za bilateralnu saradnju“ najavljeno je potpisivanje pet sporazuma između italijanske i srpske strane.... Italijanski kredit od 100 miliona evra za dekarbonizaciju u EPS-u

Na poslovnom forumu u Trstu pod nazivom „Zelena tranzicija: nove mogućnosti za bilateralnu saradnju“ najavljeno je potpisivanje pet sporazuma između italijanske i srpske strane. Prema saznanjima italijanskih medija, jedna od glavnih razvojnih banaka u zemlji CDP odobriće Elektroprivredi Srbije (EPS) kredit od 100 miliona evra za proces dekarbonizacije, saznaje Nova.rs.

Kako piše domaći portal, predviđen je i sporazum između Telekoma i italijanske državne institucije SACE za podršku preduzetništvu (pogotovu malom i srednjem), kojim se garantuje 150 od 200 miliona evra za Telekom. To srpsko državno preduzeće će, u zamenu, „favorizovati“ italijanske firme, a posebno u oblasti IT sektora, komercijalne distribucije i kupovine i prodaje televizijskih prava, prenosi italijanska agencija Agenzia nova.

SACE će potpisati i drugi sporazum koji uključuje garanciju za zajam od 160 miliona od ukupnog iznosa od 200 miliona evra, koji će biti isplaćen Ministarstvu finansija Srbije, sa ciljem jačanja komercijalnih odnosa, posebno u oblasti saobraćaja i turizma, telekomunikacije, energetike i IT sektora.

Simest, kompanija koja podržava rast italijanskih kompanija kroz internacionalizaciju njihovog poslovanja, potpisaće sa Razvojnom agencijom Srbije (RAS) sporazum koji ima za cilj razvoj i jačanje odnosa između dva države, u promociji zajedničkih mogućnosti ulaganja.

Konačno, Finest, kompanija koja se bavi internacionalizacijom poslovanja, i RAS potpisaće sporazum u cilju jačanja bilateralne saradnje kroz razmenu informacija i iskustava, seminare i obuku osoblja, redovne konsultacije, pozive na događaje i organizaciju zajedničke diskusije o poslovnim mogućnostima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.