Iz elektroprivrede srbije demantuju ove navode

Sindikat Nezavisnost EPS-a: Plate u Nadzornom odboru 20.000 evra

SrbijaU fokusu

18.4.2024 12:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Sindikat Nezavisnost EPS-a: Plate u Nadzornom odboru 20.000 evra Sindikat Nezavisnost EPS-a: Plate u Nadzornom odboru 20.000 evra
Članovi Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije (EPS), osim predstavnika sindikata dobijaju mesečnu nadoknadu od po 20.000 evra, rekao je glavni poverenik Sindikata EPS-a „Nezavisnost“ Dragoslav... Sindikat Nezavisnost EPS-a: Plate u Nadzornom odboru 20.000 evra

Članovi Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije (EPS), osim predstavnika sindikata dobijaju mesečnu nadoknadu od po 20.000 evra, rekao je glavni poverenik Sindikata EPS-a „Nezavisnost“ Dragoslav Ljubičić.

On je kazao da tri stručnjaka iz Norveške u Nadzornom odboru Oluf Ulset, Per Sanderud i Hilde Baken, osim što dobijaju po 20.000 evra mesečno, imaju pravo i na nadokandu troškova smeštaja i avionskog prevoza kada dolaze u EPS, prenela je Beta.

Za članove Nadzornog odbora iz Srbije Vladana Živanovića, Dejana Ostojića i Igora Petkovića, takođe je predviđena mesečna zarada od po 20.000 evra, dok predstavnik sindikata Miodrag Ranković, koji je, uprkos nedostatku adekvatne školske spreme, izabran za člana Nadzornog odbora, prima manju nadoknadu.

Ljubičić je rekao da je bivši v.d. direktora EPS-a Miroslav Tomašević dobio otkaz, između ostalog, i zbog toga što nije želeo da potpiše rešenja o tako visokim mesečnim nadoknadama.

„Radnicima  EPS-a je od dolaska novog Nadzornog odbora plata povećana za iznos inflacije, što je beznačajno, pa bar jedan-dva inženjera mesečno napušta kompaniju“, rekao je Ljubičić.

Dodao je da veruje da, kada bi se ponudio povoljan program za odlazak viška zaposlenih, otišli bi svi radnici koji vrede jer su nezadovoljni. Plate u EPS-u više se, kako je rekao, ne nalaze u vrhu spiska radnika sa najvišim primanjima u opštinama gde posluje EPS.

Bandera
Foto: Pixabay.com

Ta kompanija je 2023. ostvarila profit od 114,6 milijardi dinara, što je blizu milijardu evra (966 miliona evra), a Ljubičić je rekao da je za više od pola tog iznosa (550 miliona evra) zaslužan bivši v.d. direktora Miroslav Tomašević.

Plate generalnog direktora, članova Nadzornog i Upravnog odbora EPS-a za godinu dana porasle su čak sedam puta, prenela je Nova.rs. To se, kako je navedeno, vidi i u finansijskom izveštaju tog preduzeća.

Pre godinu dana EPS je transformisan iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, čime je prestalo da važi ograničenje zarada, što se vidi i u finansijskom izveštaju.

Konkretno, kako piše u finansijskom izveštaju, ukupna zarada organa upravljanja i nadzora u 2023. iznosila je 470.500 evra, a samo godinu dana ranije, 2022, ukupan iznos koji je izdvojen za njihove plate bio je oko 66.000 evra, što znači, kako je prenela Nova.rs, da su za samo godinu dana, njihove zarade uvećane za oko sedam puta.

Prilikom predstavljanja članova Nadzornog odbora, u junu prošle godine, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović nije konkretno odgovorila na pitanje koliko će oni biti plaćeni, ali je rekla da su „promenom pravne norme hteli da naprave preduslove da nema ograničenja zarada za zaposlene, kako bi EPS na tržištu poslovao konkurentno“.

„Oni naravno neće volontirati. Njihove naknade će biti u skladu sa ovlašćenjima koja nose i biće u skladu sa onim na tržištu i velikim kompanijama“, rekla je tada Đedović Handanović.

EPS: Informacije apsolutno netačne i nemaju veze s realnošću

Informacije o zaradama članova Nadzornog odbora Akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije“ koje plasiraju i prenose pojedini mediji  su apsolutno netačne i nemaju veze s realnošću. Zarade su poslovna tajna, a visine naknada su usaglašene sa visinom naknada koje imaju slična preduzeća u zemlji, odnosno njihovi Nadzorni odbori, saopšteno je iz EPS-a.

Odluke o visinama zarada članova NO, koji su kredibilni međunarodni i domaći stručnjaci, donete su na osnovu sveobuhvatne analize koju je uradila nezavisna kuća, uzimajući u obzir uporedive kompanije iz privatnog i javnog sektora u Srbiji i regionu, ističu u saopštenju.

 • Manja

  18.4.2024 #1 Author

  Samo sedam puta uvecane plate za godinu dana??? Pa to je nista 😆
  Sta je 20000e 🙃 i to jos mesecno…

  Odgovori

 • LENA

  18.4.2024 #2 Author

  Važno je da se situacija razjasni kako bi se izbegle dalje spekulacije i dezinformacije.

  Odgovori

 • FILIP07

  20.4.2024 #3 Author

  Mogli su jos malo,stvarno je to malo uvecanje

  Odgovori

 • SHALIMAR

  20.4.2024 #4 Author

  Nista me ne iznenadjuje kod nas…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...