Privatizacija traje duže od dve decenije

Izdavačka kuća Rad pred preuzimanjem – na stolu ponuda od 14.000 dinara po akciji

BerzaIzdvajamoPoslovanjeSrbija

29.7.2024 12:00 Autor: Milica Rilak 1

Izdavačka kuća Rad pred preuzimanjem – na stolu ponuda od 14.000 dinara po akciji Izdavačka kuća Rad pred preuzimanjem – na stolu ponuda od 14.000 dinara po akciji
Kompanija Vila Libri podnela je, zajedno sa TCD Trade, ponudu za preuzimanje 10,85 odsto kapitala, odnosno 2.557 akcija manjinskih akcionara u nekada čuvenoj izdavačkoj... Izdavačka kuća Rad pred preuzimanjem – na stolu ponuda od 14.000 dinara po akciji

Kompanija Vila Libri podnela je, zajedno sa TCD Trade, ponudu za preuzimanje 10,85 odsto kapitala, odnosno 2.557 akcija manjinskih akcionara u nekada čuvenoj izdavačkoj kući Rad. Na taj način bi – 22 godine od prvog pokušaja privatizacije – mogla da bude okončana „tranzicija“ IP Rad iz društvene u potpuno privatnu kompaniju.

„Ponuđač namerava da stekne 2.557 akcija, odnosno 2.557 glasova, što čini 10,85 odsto ukupnog broja akcija i 10,85 odsto ukupnog broja glasova u Skupštini IP Rad“, stoji u ponudi koju je na portalu Beogradske berze i Centralnog registra hartija od vrednosti objavila brokerska kuća M&V Investments.

Malim akcionarima ponuđeno je 14.013 dinara po akciji, a odluku o tome da li prihvataju tu cenu ili ne mogu da donesu do 15. avgusta.

Podsetimo da je Biznis.rs već pisao da Vila Libri namerava da preuzme IP Rad, kao i da je vlasništvo u nekada čuvenoj izdavačkoj kompaniji počela da zaokružuje krajem prošle godine. Tada je za 1,9 miliona evra kupila paket od 67,64 odsto akcija u postupku javnog prikupljanja ponuda, što su akcije koje su bile u vlasništvu Registra akcija i udela, kao i Fonda za razvoj.

Akcije u IP Rad, koje je danas većinski privatno akcionarsko društvo, i dalje poseduje Grad Beograd koji bi mogao da prihoduje nešto više od 14 miliona dinara ukoliko prihvati ponudu za preuzimanje.

Kapital u IP Rad imaju i gradska opština Stari Grad, kao i javna preduzeća Beogradske elektrane i Urbanizam iz Pančeva.

Ukoliko ponuda uspe Vila Libri i TCD Trade postaće stopostotni vlasnici čuvene izdavačke kuće koja se, prema podacima Ministarstva privrede, suočila sa tri neuspešna pokušaja privatizacije tokom 2015. godine.

Pre toga je 2009. godine raskinut Ugovor o privatizaciji sa kompanijom Media II, koja ga je 2009. kupila na javnoj aukciji – „zbog neplaćanja rate i raspolaganja imovinom suprotno odredbi ugovora“, kako je svojevremeno saopštila Agencija za privatizaciju.

Rukovodstvo IP Rad se, inače, tokom 2008. godine suočilo sa optužbama Agencije za privatizaciju za „opstrukciju, nesaradnju i nepoštovanje zakonom preuzetih obaveza“ u postupku vlasničke transformacije koji je počeo još 2002. godine.

Tada, kao i danas, u domaćim medijima se spekulisalo da bi potencijalni kupci najpre mogli da budu zainteresovani za zgradu IP Rad u Dečanskoj 12, ulici koja se nalazi u samom centru Beograda, u blizini Terazijskog tunela.

Biznis.rs је na osnovu javno dostupnih podataka Katastra zabeležio da je IP Rad upisan kao vlasnik nekoliko celina poslovnog prostora u zgradi koja nosi naziv „Zgrada grafičke industrije“ i ima zabeležbu svojstva kulturnog dobra od 16. septembra 2022. godine.

Trenutna tržišna kapitalizacija IP Rad, prema podacima Beogradske berze, iznosi 24,7 miliona dinara, a domaće tržište kapitala ne beleži nijednu kupoprodaju njegovih akcija u poslednje tri godine. Čak je istorijski najviša cena akcije IP Rad jednaka najnižoj – i iznosi 1.048 dinara, kolika je bila 18. septembra 2009. godine.

IP RAD AD BEOGRAD

DEČANSKA 12, BEOGRAD (STARI GRAD), Srbija

Poslovni prihodi (RSD):
24.242.000,00 (2023)
Broj zaposlenih:
4 (2023)
Tagovi
AKCIJE BERZA

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.