Klett preuzeo prodaju naslova još dve izdavačke kuće

Izdavaštvo umnogome zavisi od promena u obrazovnom sistemu

Firme u fokusuKulturaPoslovanjeSrbija

21.4.2023 13:31 Autor: Julijana Vincan 5

Izdavaštvo umnogome zavisi od promena u obrazovnom sistemu Izdavaštvo umnogome zavisi od promena u obrazovnom sistemu
Izdavačke kuće u Srbiji našle su se pred velikim izazovima u poslednjih nekoliko godina. Cene papira su značajno porasle još od pandemije i problema... Izdavaštvo umnogome zavisi od promena u obrazovnom sistemu

Izdavačke kuće u Srbiji našle su se pred velikim izazovima u poslednjih nekoliko godina. Cene papira su značajno porasle još od pandemije i problema sa globalnim lancima snabdevanja, dva sajma knjiga nisu održana zbog ograničenja okupljanja, a poskupeli su i drugi inputi koji utiču na rad firmi u ovoj delatnosti.

Uprkos svim problemima, preduzeća koja se bave izdavanjem knjiga u Srbiji poslovala su sve bolje iz godine u godinu, prema podacima bonitetne kuće CompanyWall koje smo koristili u istraživanju portala Biznis.rs. Trenutno se ovom delatnošću bavi 713 firmi, a najveću dobit su, prema poslednjim dostupnim finansijskim izveštajima za 2021. godinu, ostvarili Klett, Novi Logos i Laguna.

Grupa Klett Srbija je u toku 2020. godine izvršila organizacione promene čiji je cilj bio postizanje veće efikasnosti u komunikaciji sa kupcima kroz objedinjavanje prodajnih aktivnosti tri izdavačke kuće. Izdavačka kuća Klett preuzela je prodaju svih naslova izdavačkih kuća Novi Logos i Freska. Pored većeg stepena efikasnosti u poslovanju, ova velika promena dovela je i do bržeg prilagođavanja na novouvedene sisteme elektronskih faktura i fiskalizacije, koji su počeli da važe od prvog januara tekuće godine“, objašnjavaju sagovornici portala Biznis.rs iz Kletta.

Kako kažu, jedan od najvećih izazova u poslovanju u poslednjih nekoliko godina bila im je pandemija korona virusa, koja je donela velike promene i u kreativnoj industriji, čiji je Klett deo skoro dve decenije.

„U veoma kratkom vremenskom periodu morali smo da prilagodimo naše poslovanje novim uslovima, ali i da pružimo podršku školama, nastavnicima i učenicima. U toku pandemije, velika pomoć svim učesnicima obrazovnog procesa bili su digitalni udžbenici, koje od 2018. godine pripremamo u okviru projekta ‘Digitalizacija obrazovanja’ koji realizuju Ministarstvo prosvete i Vlada Republike Srbije“, objašnjavaju naši sagovornici iz Kletta, firme koja je prva na listi najuspešnijih po ostvarenoj dobiti u 2021. godini.

knji
Foto: Pexels.com

Za potrebe online nastave, izdavačke kuće Klett, Novi Logos i Freska otvorile su tokom korona krize besplatno digitalnu platformu i svoje digitalne udžbenike za sve nastavnike i učenike.

„Smatramo da je taj period, iako težak, doprineo osnaživanju nastavnika i njihovih digitalnih kompetencija, što će imati velikog uticaja na promene u oblasti obrazovanja u narednim godinama. U sve većem broju škola, obrada gradiva kroz kombinaciju štampanih i digitalnih materijala postala je svakodnevna praksa“, navode iz Kletta.

Prema njihovim rečima, poslovanje u industriji izdavaštva umnogome zavisi od promena u samom obrazovnom sistemu.

„Ubrzani razvoj tehnologije i nauke dovodi do čestih promena programa nastave i učenja, kako bi učenici uvek učili iz najrelevantnijih, savremenih izvora. Kao izdavačka kuća koja se prvenstveno bavi obrazovnim izdavaštvom, uvek moramo biti spremni na promenu i prilagođavanje novim uslovima. U sistemu koji se veoma često i brzo menja, izazov je dugoročno planiranje“, naglasili su naši sagovornici.

S obzirom na to da njihovi timovi u različitim sektorima unutar kompanije realizuju veliki broj projekata na godišnjem nivou, iz Kletta kažu da se trude da primenjuju agilan način poslovanja. Smatraju da to najbolje oslikavaju njihovi digitalni udžbenici.

Osim digitalnih udžbenika, navode da rade na nizu društveno-odgovornih aktivnosti, a jedna od njih je konkurs Čitalački maraton, koji se ove godine organizuju sedmi put zaredom i koji podržava i Ministarstvo prosvete.

U Srbiji je, prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom 2021. godine objavljeno 12.807 naslova knjiga i brošura, što predstavlja povećanje od 23,3 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Inače, tokom 2021. godine cene novinskog roto papira porasle su za više od 80 procenata zbog prenapregnutih lanaca nabavke. Roto papir je, zapravo, pretrpeo najmanje poskupljenje u ovoj oblasti, dok su cene pojedinih drugih vrsta papira doživele povećanja i po nekoliko puta u odnosu na “početnu” cenu iz 2020. godine.

  • DASHA

    21.4.2023 #1 Author

    Logicno.

    Odgovori

  • KIMCHI

    22.4.2023 #2 Author

    Sto je najgore zavisi od internih dogovora izdavaca i obrazovnog sistema

    Odgovori

  • Hana

    23.4.2023 #3 Author

    Po ovome se vidi koji smo cirkus
    od države. Sramota.

    Odgovori

  • SUNCICA

    23.4.2023 #4 Author

    Sramota dokle smo dogurali

    Odgovori

  • SHALIMAR

    24.4.2023 #5 Author

    Izmedju smesnog i zalosnog…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...