Prošle godine iznosio više od 3,5 milijardi evra

Izvoz IT usluga porastao za 20 odsto

Srbija

14.6.2024 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Izvoz IT usluga porastao za 20 odsto Izvoz IT usluga porastao za 20 odsto
Srbija se ubrzano transformiše u regionalnu IT silu i samo u prvim mesecima ove godine izvoz IT usluga u odnosu na isti period prošle... Izvoz IT usluga porastao za 20 odsto

Srbija se ubrzano transformiše u regionalnu IT silu i samo u prvim mesecima ove godine izvoz IT usluga u odnosu na isti period prošle godine porastao je za 20 odsto, rekao je ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić u Novom Sadu.

Tokom posete Fakultetu tehničkih nauka, Naučno-tehnološkom parku i Institutu za veštačku inteligenciju na Univerzitetu u Novom Sadu, Ristić je rekao da je pre deset godina obim izvoza IT usluga iznosio 350 miliona evra, a prošle godine više od 3,5 milijardi evra, piše eKapija.

Ministar je ocenio i da je Naučno-tehnološki park jedan od najvažnijih resursa Srbije u smislu stvaranja naučnog i istraživačkog podmlatka, i doprinos Novog Sada i AP Vojvodine u smislu davanja jačeg impulsa ubrzanom privrednom razvoju Srbije u oblasti informacionih tehologija.

“Važno je da kontinuirano razvijamo naše kapcitete, da vodimo računa o našem naučno-istraživačkom podmlatku, da što više povezujemo obrazovne, viskoškolske i naučne institucije sa privrednim subjektima u Srbiji, u regionu i čitavom svetu, i da na taj način nastavimo da poboljšavamo životni standard naših građana”, rekao je Ristić.

Dodao je da je cilj da se privredna klima u Srbiji poboljša tako da do kraja mandata ove vlade BDP bude 100 milijardi evra.

“Jedan od važnih ciljeva je da nastavimo da rebrendiramo svoju zemlju u međunarodnim okvirima i pored ostalog u kontekstu regionalne IT sile, a verujem da za par godina možemo govoriti da ćemo biti jedni od lidera u regionu “, naveo je on.

V.d. dekana FTN Boris Dumnić ocenio je da je sa ministrom imao „konstruktivan razgovor“o svim temama koje se tiču obrazovanja, ali i zajedničkog rada na projektima, kao i zajedničkih novih inicijativa između Ministarstva, FTN-a i Naučno-tehnološkog parka.

“Sve te teme obuhvataju mnoge aktuelnosti u oblasti telekomunikacija i informaciono-komunikacionih tehnologija, i primeni tih tehnologija u javnom sektoru, kao i u sektoru obrazovanja, nauke i istraživanja”, naveo je Dumnić.

Tagovi
IT SEKTOR

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.