LEKSIKON 2022: Čedanka Andrić

Još intenzivnije ćemo se boriti za socijalni dijalog

PoslovanjeSrbija

5.1.2023 11:27 Autor: Milica Rilak 0

Još intenzivnije ćemo se boriti za socijalni dijalog Još intenzivnije ćemo se boriti za socijalni dijalog
Prva žena na čelu Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ u njihovoj 30-godišnjoj istoriji poznata je sindikalna aktivistkinja. Od 2016. do 2021. godine obavljala je funkciju... Još intenzivnije ćemo se boriti za socijalni dijalog

Prva žena na čelu Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ u njihovoj 30-godišnjoj istoriji poznata je sindikalna aktivistkinja. Od 2016. do 2021. godine obavljala je funkciju izvršne sekretarke UGSN, a bila je i članica Izvršnog odbora te sindikalne centrale.

Od 2008. do 2016. godine bila je generalna sekretarka Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije. Diplomirala je na beogradskom Fakultetu političkih nauka, na smeru za Međunarodne studije.

Čedanku Andrić pozvali smo da za Biznis.rs odabere ličnosti i događaje koji su obeležili 2022. godinu.

Događaj godine

– Rat u Ukrajini je definitivno događaj koji je obeležio 2022. godinu i koji će imati uticaj i na naredne godine. Ljudske žrtve, patnja i strašna razaranja ne bi trebalo nikoga da ostave ravnodušnim.

Ličnost godine

– Za mene su ličnosti koje su obeležile 2022. godinu radnice i radnici u Srbiji koji su i ove godine dali sve od sebe da svoj posao rade profesionalno, a da za to i ove godine nisu dobili odgovarajuću zaradu ili platu koja bi im omogućila dostojanstven život.

Najbolji poslovni potez godine

– Kao poslovni potez 2022. godine vidim sve one poslodavce koji su vodili socijalni dijalog sa sindikatima u svojim preduzećima ili institucijama i potpisali kolektivne ugovore kojima su na najbolji način regulisali svoje odnose. To su poslodavci koji su shvatili da samo zadovoljni radnici mogu da doprinesu razvoju preduzeća.

Poslovni promašaj godine

– Kao poslovni promašaj vidim potez rukovodstva kompanije Ziđin u Boru koje je donelo novi Pravilnik o radu kojim su umanjili prava radnika i njihove zarade. To nije potez koji treba da preduzimaju uspešne kompanije, naprotiv.

Očekivanja u 2023. godini

– Očekivanja su da će biti više sluha za socijalni dijalog, kako od strane države na tripartitnom nivou, tako i od strane poslodavaca na nivou preduzeća. Mada, preciznije je reći da ćemo se mi za to još intenzivnije boriti nego šta očekujemo da će se to samo po sebi desiti, jer tako piše u zakonima naše zemlje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...