Na imovinu iz ovakvog ugovora naslednici ne polažu nikakva prava

Kada ugovor o doživotnom izdržavanju može biti osporen?

AnalizaSrbijaU fokusu

7.4.2022 15:33 Autor: Ljiljana Begović 19

Kada ugovor o doživotnom izdržavanju može biti osporen? Kada ugovor o doživotnom izdržavanju može biti osporen?
Ugovor o doživotnom izdržavanju predstavlja način da se starije osobe slabog zdravlja ili osobe koje nemaju nekoga ko će o njima brinuti u starosti... Kada ugovor o doživotnom izdržavanju može biti osporen?

Ugovor o doživotnom izdržavanju predstavlja način da se starije osobe slabog zdravlja ili osobe koje nemaju nekoga ko će o njima brinuti u starosti obezbede egzistenciju i adekvatnu negu.

Pri sastavljanju ugovora određuju se obaveze kako davaoca tako i primaoca doživotnog izdržavanja.

“Primalac izdržavanja se ugovorom o doživotnom izdržavanju obavezuje da na davaoca izdržavanja nakon smrti u svojinu prenese tačno određene stvari ili druga prava. Primera radi, nije moguće u ugovoru navesti da primalac izdržavanja davaocu ostavlja sve nepokretnosti koje poseduje ili sav novac. Ali je moguće navesti tačno određeni stan, kuću, plac (navođenjem svih identifikacionih podataka nepokretnosti) ili tačno određenu sumu novca, koja se nalazi na tačno određenom računu i slično”, objašnjava advokat Aleksa Sovtić, iz Papadakis Cabarkapa Law Office.

Dodatno ovim ugovorom mogu biti obuhvaćene samo one stvari ili prava koja postoje u trenutku zaključenja ugovora, a ne i buduće stvari.

Naš sagovornik naglašava da se ugovor zaključuje u formi javnobeležničke potvrđene isprave i da imovina obuhvaćena ovim ugovorom ne ulazi u zaostavštinu primaoca izdržavanja, o čemu je javni beležnik dužan da upozori ugovorne strane pre zaključenja ugovora. Dakle, stvari, nepokretnosti, odnosno prava precizirana u ovom ugovoru ne čine zaostavštinu, i naslednici primaoca izdržavanja na njima ne polažu nikakva prava.

Davalac izdržavanja sa druge strane preuzima obavezu na sebe da se brine o primaocu izdržavanja do kraja njegovog života, da ga izdržava i da ga posle smrti sahrani – pri čemu okolnost koliko će primalac izdržavanja biti u životu mora da bude neizvesna.

Kada nastupi smrt, činjenica da davalac izdržavanja nije imao troškove koji bi mogli biti u srazmeri sa onim dobrima koje je stekao, ne utiču na punovažnost ovog ugovora.

Foto: Pixabay.com

Raskid ugovora

Advokat Aleksa Sovtić ističe da je pre svega potrebno napraviti razliku između raskida ugovora koji je punovažno zaključen od slučajeva kada je ugovor rušljiv ili kada je ništavan.

Kao i svaki ugovor, on se može raskinuti u svako doba uz sporazum obe ugovorne strane pod uslovom da nije u potpunosti izvršen.

“Ugovor o doživotnom izdržavanju može biti raskinut i jednostrano na zahtev jedne od ugovornih strana. Na primer, ako su se međusobni odnosi između primaoca i davaoca izdržavanja poremetili do te mere da su postali nepodnošljivi. U ovom slučaju jedna ugovorna strana može da se obrati sudu i da traži raskid ugovora. Ukoliko dođe do toga, primalac je dužan da davaocu pruži adekvatnu naknadu za sva primljena davanja i usluge”, navodi Sovtić.

Šta se sve po Zakonu smatra izdržavanjem?

Izdržavanje obuhvata obezbeđivanje stanovanja, hrane, odeće, obuće, negu u bolesti i starosti. Takođe, u tu kategoriju ulaze i troškovi lečenja, kao i davanja za svakodnevne uobičajene potrebe.

Naš sagovornik objašnjava da se ugovor može raskinuti i u slučaju da su se okolnosti toliko promenile da je pružanje izdržavanja postalo znatno otežano. U ovom slučaju takođe sud raskida ugovor na zahtev jedne ili druge ugovorne strane. To se dešava, na primer, ako davalac izdržavanja ostane bez posla, pa ne može više finansijski da pomaže i izdržava primaoca izdržavanja, ili se odseli iz zemlje pa više nije u mogućnosti da se stara o primaocu.

Ugovor o doživotnom izdržavanju raskida se i u slučaju da davaoc izdržavanja umre pre primaoca izdržavanja, a njegov bračni drug ili potomci ne žele da prihvate obavezu izdržavanja.

“Ukoliko potomci ili bračni drug davaoca izdržavanja traže raskid po ovom osnovu, onda oni nemaju pravo da traže naknadu za ranije dato izdržavanje. Jedini izuzetak od ovog pravila postoji u slučaju da potomci odnosno bračni partner preminulog davaoca izdržavanja nisu u mogućnosti da nastave sa obavezom izdržavanja – kada bi mogli da imaju pravo na naknadu za ranije dato izdržavanje”, naglašava Sovtić.

On dodaje da posebnu pažnju treba obratiti na slučajeve ništavosti ovog ugovora.

Ugovor je ništav u slučaju u kome je davalac izdržavanja fizičko ili pravno lice koje se u okviru svog zanimanja, odnosno delatnosti, stara o primaocu izdržavanja kao što je to na primer medicinsko osoblje, a da pre zaključenja ugovora o doživotnom izdržavanju nije dobijena saglasnost centra za socijalni rad.

“Rušljiv je ugovor o doživotnom izdržavanju u vezi sa kojim nije postojala neizvesnost u pogledu trenutka smrti primaoca izdržavanja. Zato, ukoliko je usled neke teške bolesti primaoca izdržavanja ili usled njegove duboke starosti bilo izvesno da će on ubrzo nakon zaključenja ugovora preminuti, takav ugovor bi mogao da bude rušljiv i može se poništavati”, zaključuje advokat Aleksa Sovtić, iz Papadakis Cabarkapa Law Office.

Rušljivi ugovori usled izvesnih nedostataka mogu biti poništeni zakonom u određenom roku, na zahtev onih lica koja su u tom slučaju oštećena. Kada se u jednom steknu razlozi koji vode do rušljivosti ugovora o doživotnom izdržavanju, za poništenje takvog ugovora je ovlašćena samo ona strana u čiju korist je ustanovljena rušljivost.

  • MADMAX

    7.4.2022 #1 Author

    Širom otvorenih očiju.

    Odgovori

  • TNA

    7.4.2022 #2 Author

    Ima puno stavki, pa ko to ugovara mora da bude dobro upoznat sa njima

    Odgovori

    • MARIJANA

      7.4.2022 #3 Author

      Upravo

      Odgovori

      • Zlatan

        18.12.2022 #4 Author

        Da li ugovor o dozivotnom izdrzavanju oboriv?

        Odgovori

    • Kleopatra

      17.12.2023 #5 Author

      Dobar dan! Imam dva pitanja.
      1. Napravila sam ugovor sa roditeljima o dozivotnom izdrzavanju, ako se brinem o njima, a oni zive u starackom domu, da li moze neko (tj. polu sestra) da obori taj ugovor? Pod uslovom da su roditelji pristali da idu u dom.
      2. Da li pri ugovoru o dozivotnom izdrzavanju posle smrti roditelja moram da pokrecem ostavinsku raspravu?

      Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    7.4.2022 #6 Author

    Ha, rupa u zakonima, ima ih toliko.

    Odgovori

  • IVAN

    7.4.2022 #7 Author

    Zakoni se menjaju kako kome odgovara.

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.4.2022 #8 Author

    Ko preuzme takvu odgovornost,mora dobro da prouci sve stavke u ugovoru…

    Odgovori

  • SANJA

    7.4.2022 #9 Author

    Ovo treba posebno da se razmotri,i da bude pod konstantno pod nadzorom,moze da se zloupotrebi,kao i sa decom

    Odgovori

  • SNEZANA

    7.4.2022 #10 Author

    Sa ovim se obazrivo mora

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    8.4.2022 #11 Author

    gadne stvari starost treba da bude lepa mirna ne da se desavaju problemi ovoga tipa

    Odgovori

  • Zdenka

    25.8.2022 #12 Author

    Moj muz i ja smo sa trecim licem sklopili Ugovor o dozivotnom izdrzavanju, pre 10 godina. U sudu je bila zakazana rasprava gde nam je sve predoceno i na sta smo pristali. Da li taj Ugovor, posle nase smrti, moze biti osporavan od strane muzevljeve dece iz prvog braka?

    Odgovori

  • Nadica Kopanja

    10.11.2022 #13 Author

    Brat je ugovorom o dozivotnom izdrzavanju prisvojio kompletni imovinu sada pokojnog dede. Da li je moguce oboriti taj ugovor s obzirom da je deda tada imao 92 godine? Jedini naslednici smo bili brat i ja i ja sam, bukvalno, ostala bez icega.

    Odgovori

    • Miloš

      17.1.2023 #14 Author

      Nije moguće oboriti ugovor o doživotnom izdržavanju. Zato je ugovor i napravljen da se treća strana u ovom slučaju Vi posle smrti ne bi umešala tj. tražila svoj deo. Tako da ste izostavljeni iz cele priče ovim ugovorom i nemate pravo faktički nikakvo.

      Odgovori

    • Dusica

      23.5.2023 #15 Author

      Imam ostu situaciju kao vi,sta ste uspeli da uradite? Postoje nacini..ostavite mi vas kontakt..pozz Dusica

      Odgovori

  • plamen stojnev

    13.12.2022 #16 Author

    nenaslednici su vodili parnicu za poništaj ugovora o doživotnom izdržavanju koji je sud uvažio a kasnije je utvrđeno da nisu deca ostavioca

    Odgovori

  • Ljiljana

    13.11.2023 #17 Author

    Postovani, obracam vam se u vezi ugovora o dozivotnom izdrzavanju, koji je sklopljen izmedju mog strica i osobe koja nije ni u kakvom rodu sa njim. Posle kratkog vremena situacija se promenila tj.pogorsala u smislu ne ispunjavanja obaveza po ugovoru i sada je doslo do toga da je davalac usluga napustio primaoca usluga iako ugovor o dozivotnom izdrzavanju nije raskinut. On jednostavno nece da raskine ugovor niti da ispunjava obaveze koje je potpisao tj.ono
    sto je ugovorom obavezan da uradi
    prema primaocu usluge. Napominjem, da primalac usluge nema svoje dece a ja sam mu bratanica, pa me interesuje sta u ovakvoj situaciji uraditi. Isto tako napominjem da primalac usluge ima 89godina, da je bolesna osoba i da nije sposoban da se stara o sebi.

    Odgovori

    • Ime

      29.11.2023 #18 Author

      Moze primalac da sam raskine ugovor, nemora dalavac biti tu. Ugovor se moze raskinut od jedne strane osobe.

      Odgovori

  • Zorica

    26.12.2023 #19 Author

    Šta se dešava ako preminu zajedno ,potpinik ugovora o izdržanju i onaj koji izdržava potpisnika ugovorao izdržanju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...