Obavezan vanparnični postupak

Kako do prava na penziju vanbračnog partnera?

AnalizaSrbija

4.1.2023 14:09 Autor: Ljiljana Begović 2

Kako do prava na penziju vanbračnog partnera? Kako do prava na penziju vanbračnog partnera?
Pravo na nasleđivanje penzije predviđeno je uslovima koje propisuje Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju. To pravo imaju članovi porodice umrlog korisnika starosne ili... Kako do prava na penziju vanbračnog partnera?

Pravo na nasleđivanje penzije predviđeno je uslovima koje propisuje Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju.

To pravo imaju članovi porodice umrlog korisnika starosne ili invalidske penzije, odnosno umrlog osiguranika koji je ispunio uslove za penziju ili navršio najmanje pet godina staža osiguranja. Ako je uzrok smrti povreda na radu ili profesionalna bolest, članovi porodice stiču pravo na penziju bez obzira na dužinu staža osiguranja umrlog. Pravo na porodičnu penziju, pod određenim uslovima, mogu ostvariti i supružnik i vanbračni partner, udovica, udovac, deca i roditelj preminulog.

Najveće nedoumice oko nasleđivanja porodične penzije imaju vanbračni partneri. Zakonom je propisano da se postojanje vanbračne zajednice obavezno utvrđuje u vanparničnom postupku pred sudom.

Iz advokatske kancelarije Stojković Advokati kažu da je uslov efikasnog parničnog postupka pred sudom, obavezno sastavljanje sažetog i preciznog predloga za pokretanje postupka.

“Neophodno je i predložiti odgovarajuće dokaze spram konkretne situacije. U suprotnom, postojaće objektivan rizik da postupak traje frustrirajuće dugo. Na taj način ćete sami sebe udaljiti od ostvarenja zakonitog cilja, dok će se prvi utisci ispostaviti nepotrebno kao tačni”, objašnjavaju naši sagovornici.

Oni dodaju da po prijemu predloga za pokretanje postupka, sud određuje ročište na kojem će izvesti sve predložene dokaze, nakon čega će se stvoriti uslovi za donošenje rešenja kojim se utvrđuje postojanje vanbračne zajednice.

Čovek piše pored laptopa
Foto: Pixabay.com

Drugi korak u ovom postupku je da nakon što rešenje kojim se utvrđuje postojanje vanbračne zajednice postane pravnosnažno, može da se podnese zahtev za ostvarivanje prava na porodičnu penziju. Uz popunjen obrazac zahteva, PIO fondu se dostavljaju dokazi o ispunjenosti uslova propisanih zakonom.

Advokati savetuju da sami dođete do što više neophodnih dokumenata, jer ako to prepustite PIO fondu postupak može da traje godinama.

“Da bi se ostvarilo pravo na porodičnu penziju, nije dovoljna izjava o postojanju vanbračne zajednice overena kod Javnog beležnika, jer zakon izričito propisuje da vanbračna zajednica mora biti utvrđena u vanparničnom postupku pred sudom”, ističu iz advokatske kancelarije Stojković Advokati.

Drugi naslednici porodične penzije

Udovica stiče pravo na porodičnu penziju ako je do smrti supružnika navršila 53 godine života ili je u roku od jedne godine od dana smrti supružnika postala potpuno nesposobna za rad. Takođe, udovica stiče pravo na porodičnu penziju ako je staratelj jednog deteta ili više dece.

Kada je reč o udovcima i nasleđivanju porodične penzije uslovi su isti kao i za žene, osim što udovac stiče pravo na porodičnu penziju ako je do smrti supruge navršio 58 godina života.

Dete stiče pravo na porodičnu penziju i ona mu pripada do navršenih 15 godina života.

Posle toga dete stiče pravo na porodičnu penziju ako pohađa srednju školu i ona mu pripada do završetka školovanja, ali najduže do navršenih 20, odnosno 26 godina života ako pohađa visokoškolsku ustanovu.

Deca sa invaliditetom stiču pravo na porodičnu penziju i posle prestanka zaposlenja, odnosno obavljanja samostalne delatnosti.

Isplata penzije

“Porodična penzija se isplaćuje od dana ispunjenja uslova ako je zahtev podnet u roku od šest meseci od prvog narednog dana od dana smrti osiguranika, odnosno od dana smrti korisnika, a ako je zahtev podnet po isteku tog roka, isplata se vrši od dana podnošenja zahteva i za šest meseci unazad, pod uslovom da podnosilac zahteva u tom periodu nije bio u osiguranju”, kažu u PIO Fondu.

Korisniku porodične penzije koji stekne svojstvo osiguranika obustavlja se isplata penzije. Zakonom je predviđen izuzetak od ovog principa. Naime, isplata porodične penzije se ne obustavlja u slučaju kada korisnik penzije ostvaruje ugovorenu naknadu na mesečnom nivou u iznosu nižem od najniže osnovice u osiguranju zaposlenih, važeće u momentu uplate doprinosa.

  • GOCA BG

    4.1.2023 #1 Author

    Kod nas je to dosta komplikovano,dobar advokat pa onda dugorocna parnica…

    Odgovori

  • TATJANA

    6.1.2023 #2 Author

    Uslovi su jako strogi, treba ih malo relaksirati

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...