Projekat javno-privatnog partnerstva

Kikinda amortizuje rast cena energije rekonstrukcijom javne rasvete

BiznisEkologijaInfrastrukturaSrbijaU fokusu

19.7.2022 17:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Kikinda amortizuje rast cena energije rekonstrukcijom javne rasvete Kikinda amortizuje rast cena energije rekonstrukcijom javne rasvete
U Kikindi su završeni radovi na zameni starih sijalica javne rasvete novim LED osvetljenjem primenom mera uštede energije. Prema obavljenoj analizi, dosadašnja godišnja potrošnja... Kikinda amortizuje rast cena energije rekonstrukcijom javne rasvete

U Kikindi su završeni radovi na zameni starih sijalica javne rasvete novim LED osvetljenjem primenom mera uštede energije.

Prema obavljenoj analizi, dosadašnja godišnja potrošnja bila je oko 403.000 evra, odnosno oko šest miliona evra za 15 godina, a ranija predviđena ušteda je bila oko 471.000 evra za 15 godina. Porastom cene energije, ušteda će biti još veća, jer je cena kWh porasla za oko 200 odsto od momenta započinjanja ovog javno-privatnog partnerstva, a očekuje se i dalji rast zbog opšte energetske krize.

Očekuje se da će pozitivan efekat za Grad Kikindu da bude najmanje oko 450.000 evra godišnje, odnosno oko 6,7 miliona evra za vreme trajanja projekta, sa aktuelnim cenama. Grad Kikinda će ostvariti ove značajne finansijske uštede za koje neće imati sopstvena ulaganja, jer sve troškove snose privatni partneri, a Grad je na ovaj način značajno amortizovao udar porasta cene električne energije na lokalni budžet, kaže se u zvaničnom saopštenju.

Zamenu javne rasvete kao i održavanje sistema javnog osvetljenja realizuju i samostalno finansiraju privatni partneri Petrol d.o.o. Beograd, koji je deo korporacije Petrol ad Ljubljana i Smart Energy Investment kft iz Budimpešte.

“Kroz rekonstrukcije javne rasvete je implementirano novih 7.615 Thorn LED svetiljki, koje su proizvedene u Srbiji u fabrici Zumtobel u Nišu. Radni vek ove opreme je 25 godina po proizvođačkim specifikacijama. Garantujemo uštedu energije i kvalitet, a sve u skladu sa obavezama koje Srbija preuzima u pristupanju Evropskoj uniji u oblasti zaštite životne sredine i energetske efikasnosti. Smanjenjiće se emisija štetnih gasova, biće manja potrošnja energije i bolja vidljivost, što daje bolju bezbednost na ulicama” poručuju iz Smart energy investmenta.

Tokom 15 godina trajanja ugovora, očekuje se i ušteda od oko 75 odsto električne energije i doći će do smanjenja emisije ugljenik-dioksida za oko 1.850 tona godišnje.

Prve efekte ,,Enviromental Social Government” projekta u sklopu strategije ,,Green Deal” koju promoviše EU, građani mogu da vide odmah, a podrazumeva potpuno čistu energiju koja bi se održala do 2050. godine.

Napominje se da se ovim projektom Grad Kikinda nije kreditno zadužio, a da je kompletno ugrađena oprema po ugradnji predata u vlasništvo Grada bez naknade.

  • VERA

    20.7.2022 #1 Author

    Dobro je da se odrzava postojece.

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    20.7.2022 #2 Author

    Nije baš neki izgovr, ali hajde da poverujemo…

    Odgovori

  • Anna

    21.7.2022 #3 Author

    Makar i sama priča o uštedi i ekologiji je lepa.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...