Istraživanje portala Biznis.rs: cena pokretanja biznisa (1)

Koliko košta osnivanje firme u Srbiji, a koliko u EU?

IzdvajamoPoreziPoslovanjeSrbija

29.4.2023 08:01 Autor: Julijana Vincan 16

Koliko košta osnivanje firme u Srbiji, a koliko u EU? Koliko košta osnivanje firme u Srbiji, a koliko u EU?
Osnivanje firme u Srbiji najčešće podrazumeva prikupljanje obimne dokumentacije, dosta strpljenja i određenu sumu novca. Naknade za poslove registracije i druge usluge koje Agencija... Koliko košta osnivanje firme u Srbiji, a koliko u EU?

Osnivanje firme u Srbiji najčešće podrazumeva prikupljanje obimne dokumentacije, dosta strpljenja i određenu sumu novca.

Naknade za poslove registracije i druge usluge koje Agencija za privredne registre (APR) pruža na osnovu registracionih prijava podnetih u papirnom obliku povećane su od 1. januara ove godine u proseku za šest odsto. Prethodno ovi iznosi nisu menjani od 2014. godine.

Naknada za registraciju osnivanja privrednog subjekta, koji se u APR-u registruje u Registar privrednih subjekata (privrednog društva, javnog preduzeća, zadruge, zadružnog saveza, ogranka stranog privrednog društva i predstavništva stranog privrednog društva) sa registracijom propisanih dokumenata iznosi ukupno 6.500 dinara, a ako je prijava za registraciju elektronska, naknada iznosi 5.900 dinara.

Brisanje privrednog subjekta košta 3.300 dinara.

Sa druge strane, visina naknade za registraciju osnivanja preduzetnika je 1.600 dinara, a za podnošenje elektronske prijave iznosi 1.500 dinara. Visina naknade za brisanje preduzetnika je 1.300 dinara.

APR
Foto: APR

Strancima komplikovano otvaranje firme u Srbiji

Prema rečima koordinatora Mreže za poslovnu podršku Dragoljuba Rajića, sam proces registracije danas i nije toliko komplikovan, a sve se završava za pet do 15 dana.

„Možda može čak i brže, ali se obično dešava da ljudi donesu neki nepotpun podatak, pa im Agencija za privredne registre traži korekciju ili dopunu. Sam proces nije komplikovan zato što sa 100 dinara osnivačkog kapitala, koji ne morate ni da upišete, možete da osnujete društvo sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.), dok za preduzetničku radnju ni ne morate imati kapital. Momentom registracije državi ćete plaćati paušalni porez do momenta dok vam promet ne bude veći od šest miliona dinara“, objašnjava naš sagovornik.

Što se tiče regiona, on navodi da je situacija manje-više svuda slična. Na primer, u Bosni i Hercegovini je još uvek moguće registrovati firmu i pri sudu, dok je u Sloveniji praksa da sve može da se završi elektronski za jedan do dva dana, i ova država je ispred ostalih.

„Sve zemlje su gledale da kroz proces digitalizacije pojednostave tu proceduru. Kada posmatramo neke druge stvari, one su komplikovane i kod nas, a i u nekim zemljama regiona. Kada imate više članova d.o.o. i kada neki od njih dolaze iz zemalja Evropske unije, imate situaciju da te osobe najčešće moraju da dolaze lično. Ako odaberete stranca za osnivača firme i istovremeno ga imenujete da bude i direktor, on mora da bude prisutan dok se papirologija ne završi. To je nešto što dosta otežava funkcionisanje firmi u praksi, i to je u EU rešeno drugačije“, naglasio je Rajić i dodao da se u Evropskoj uniji preko notara ili uz ovlašćenje sve može završiti elektronskim putem.

Takođe navodi da postoji još jedan teškoća, prilikom otvaranja računa u banci.

„Kada posle otvaranja firme odete u banku da otvorite račun, i ta procedura je prilično komplikovana. Tu ima dosta provera i ume da potraje i po mesec dana“, ocenio je Rajić.

Foto: Freepik.com

Osnivanje kompanije obično počinje prvim projektom

Firme se osnivaju, kako kaže naš sagovornik, tek kada postoji perspektiva da se odradi prvi posao, kako se ne bi nagomilali troškovi i dažbine.

„Kad otvorite firmu, čak i ako ona ne uđe u PDV sistem na samom početku, morate mesečno da plaćate knjigovođu, a to je od 120 do 250 evra. Morate i jednu osobu da ovlastite kao direktora i ona mora da plati doprinose na minimalnu osnovicu čak i kad firma nema prihoda, što može da ide od 8.000 do 35.000 dinara mesečno“, navodi Rajić.

Dakle, već u startu su osnovni troškovi od 250 do 350 evra i ako firma ne može da radi i profunkcioniše kroz nekoliko meseci posluje se u minusu od skoro 1.500 evra.

„U razvijenim zemljama EU, recimo u Nemačkoj, vi ne možete da otvorite firmu ako u startu ne zaposlite jednu osobu. Slično je i u Austriji, ali i u Francuskoj ili Velikoj Britaniji. Dakle, u velikim zemljama koje imaju veliko tržište računa se da morate da imate neki početni kapital, jer je on zapravo garancija da će firma poslovati stabilno, da se ne osniva zbog neke prevare ili mahinacije sa novcem. Kod nas i u regionu sa te strane nisu definisani kriterijumi, ali opet i uslovi u kojima mi živimo i radimo nisu ni blizu kao u razvijenijim zemljama“, naglasio je naš sagovornik.

Različiti uslovi za pokretanje biznisa u EU

On ističe da čak i u Evropskoj uniji nije lako doći do informacija koliko je sredstava potrebno za osnivanje. Naime, ako firma ima osnivački kapital manji od određene svote, u pojedinim zemljama EU nije moguće ostvariti uslov za otvaranje firme.

„U Nemačkoj se podrazumeva da morate da imate osnivački kapital od 50.000 do 100.000 evra, jer treba da vodite tu firmu nekoliko godina. Za Nemce to nisu neke velike pare. Neke zemlje imaju i kategoriju samozaposlenosti, kao što je slučaj kod nas. Mnoge države u svojim aktima takav oblik ni ne vode kao firmu, nego kao lice koje ostvaruje prihode na tržištu, a firmom se smatra lice koje je investiralo novac u preduzeće i koje se bavi nekom specifičnom delatnošću u koju uključuje i druge kompanije. Nemci imaju otprilike takvu klasifikaciju, a najveći deo evropskih zemalja je to prihvatio“, ističe Dragoljub Rajić.

Dakle, u Nemačkoj i pojedinim zemljama EU oni koji se samozapošljavaju nemaju isti status kao preduzetnici i društva sa ograničenom odgovornošću u Srbiji, gde samo d.o.o ima dodatnu obavezu vođenja poslovnih knjiga.

„Imamo jednu olakšavajuću okolnost kod nas, što je Poreska uprava u poslednje vreme počela celovitije da objavljuje poreski kalendar, ali dobar deo tih obaveza može da bude i varijabilan u odnosu na to koliki promet ostvarite. Kompanije veoma zanimaju i rokovi, jer je naplata u Srbiji spora, a PDV se prijavljuje do 10. u mesecu za prethodni mesec i onda morate da ga platite, pa je pitanje kako ćete da preživite taj period od recimo tri do četiri meseca koliko čekate novac“, zaključio je Rajić.

Novac, ugovor i penkalo
Foto: Shutterstock

Italija najskuplja u Evropi

Prema poslednjim podacima Svetske banke i projekta „Doing Business“ o troškovima i procedurama koje su potrebne za pokretanje male do srednje firme sa ograničenom odgovornošću u svakoj zemlji, u 2020. godini u Evropi je bilo 11 zemalja sa naknadama za pokretanje poslovanja većim od 1.000 dolara, ali je napomenuto da je u njima prosečna mesečna plata veća od 2.000 dolara.

To je, kako se navodi, gotovo neosetno u zemljama kao što su Norveška ili Švajcarska, gde mesečna zarada od oko 5.500 dolara pokriva četiri takve naknade, ali nije tako pristupačno u Italiji, gde su najveći troškovi za pokretanje biznisa u Evropi (4.895 dolara) dvostruko veći od prosečnog mesečnog prihoda – 2.403 dolara.

S druge strane, 12 zemalja imale su takse manje od 100 dolara. Velika Britanija je jedno od najjeftinijih mesta za početak poslovanja, jer se tamo naplaćivala taksa od 12 funti prilikom registrovanja firme. Kada je reč o Srbiji, podaci iz ove analize pokazali su da je prosečan trošak za pokretanje biznisa veći od 110 dolara, što je više od 20 odsto prosečnih mesečnih prihoda.

Podsetimo, Evropska unija je 2021. godine imala 30,1 milion preduzeća koja su zapošljavala 155 miliona ljudi. Od toga su 99 odsto činila mikro i mala preduzeća (0-49 zaposlenih lica), kojih je bilo 29,9 miliona i koja su zajedno zapošljavale 75,3 miliona ljudi, odnosno skoro polovinu ukupnog broja zaposlenih u svim firmama.

Prošle godine u Srbiji je osnovano 9.635 privrednih društava, što je za 459 više nego 2020. godine, odnosno za 478 više u odnosu na 2019. godinu, pokazuju podaci APR-a.

Sutra: Za otvaranje firme u zemljama regiona potrebno od 600 do 3.500 evra

  • SUZI

    29.4.2023 #1 Author

    Zatvaranje firme mogu da opisem ovako “ dala baba dinar da udje u kolo, a 100 da izadje“, placanjima taksi nikad kraja. Mesecima ne mozes zatvoriti firmu. I stalno nesto mora. Vrzino kolo

    Odgovori

    • Djordje

      4.5.2023 #2 Author

      Samo ako nesto dugujes. Firma se zatvara za 5 minuta, nikakav problem. Moj otac kada je zatvarao firmu jos pre deset godina zbog odlaska u penziju trebalo mu je 5 min. Za isto to vreme sam ja otvorio novu firmu.

      Odgovori

  • Vale

    29.4.2023 #3 Author

    Interesantno u svemu tome da se mi uopste I poredimo sa zemljama EU

    Odgovori

  • IV

    30.4.2023 #4 Author

    Kod nas svako za male pare može da otvori firmu. Bitno je da država posle ima najveći interes.

    Odgovori

  • COKAMOKA

    30.4.2023 #5 Author

    Uzas koja je papirologija potrebna za gasenje firmi, ma pomislis da ti se prosto ne isplati da gasis.

    Odgovori

  • MAJA

    30.4.2023 #6 Author

    Lako je otvoriti, treba raditi

    Odgovori

  • NATI

    30.4.2023 #7 Author

    Kod nas se izgleda mnogo lako otvara firma koliko je Rusa otvorila u zadnjih 6 meseci samo

    Odgovori

  • DOBRILA

    30.4.2023 #8 Author

    Da li se u Srbiji uopste isplati.

    Odgovori

  • Boba321

    1.5.2023 #10 Author

    Srbija majka otvaranja firmi

    Odgovori

  • SENSEI

    1.5.2023 #11 Author

    Nije ništa skupo, ako se sve završava na jednom mestu

    Odgovori

  • MODESTY

    2.5.2023 #12 Author

    To je neuporedivo

    Odgovori

  • 24 stana

    4.5.2023 #13 Author

    U Bugarskoj je bolje.

    Odgovori

  • Vera Gruber

    5.2.2024 #14 Author

    Kada ovo sve cujem, vidim, da ova nasa Zemlja SB, nema adekvatny porezni sistem . Zato se takve stvari desavaju. Firmu mozed na zapadu da u roku 14-30 dana zatvoris, a onda ono sto je jos kao dug, to se mora vratiti. Ovde su pausalci, frizeri kojima je dnevna zarada 150,00 -200,00 Evra i onda to pomnozi sa 6 dana u nedelju, taj frizer i sve male zanatlije nemogu biti pausalci.
    Tako da je ovde strasno nesto ozbiljno otvoriti , jer ovde ne funkcionise kao na zapadu, a preuzeli su zapadna pravila i zakone. To neide tako

    Odgovori

  • SLAVICA

    10.3.2024 #15 Author

    Da li se isplati otvarati firmu u Srbiji uopste

    Odgovori

  • MASVIDAL

    10.3.2024 #16 Author

    Hahah, ko jos otvara firmu u Srbiji

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...