Narušili konkurenciju restriktivnim sporazumom

Komisija kaznila pet firmi sa ukupno 54 miliona dinara zbog dogovaranja oko tendera za Magnohrom

PoslovanjeSrbija

14.3.2024 10:08 Autor: Milica Rilak 5

Komisija kaznila pet firmi sa ukupno 54 miliona dinara zbog dogovaranja oko tendera za Magnohrom Komisija kaznila pet firmi sa ukupno 54 miliona dinara zbog dogovaranja oko tendera za Magnohrom
Savet Кomisije za zaštitu konkurencije utvrdio je rešenjem da su kompanije Yunirisk, Miteco, Modekolo, Brem Group i Kemeko dogovorili učešće u postupku javne nabavke... Komisija kaznila pet firmi sa ukupno 54 miliona dinara zbog dogovaranja oko tendera za Magnohrom

Savet Кomisije za zaštitu konkurencije utvrdio je rešenjem da su kompanije Yunirisk, Miteco, Modekolo, Brem Group i Kemeko dogovorili učešće u postupku javne nabavke usluge trajnog zbrinjavanja opasnog otpada u kraljevačkom Magnohromu, i naložio im da plate ukupno 54,26 miliona dinara.

Iz Komisije su za Biznis.rs potvrdili da te kompanije mogu da pokrenu upravni spor protiv ovog rešenja, ali da on ne odlaže obavezu plaćanja.

Komisija za zaštitu konkurencije utvrdila je da su te kompanije kao grupa ponuđača podneli zajedničku ponudu, iako su mogli da od postojeće grupe formiraju najmanje dve odvojene grupe koje bi podnele najmanje dve odvojene konkurentske ponude, čime su zaključili restriktivni sporazum u smislu Zakona o zaštiti konkurencije, kojim su značajno ograničili i narušili konkurenciju na tržištu.

Zato je rešenjem utvrđeno da je njihov restriktivni sporazum ništav ex lege i određene su mere zaštite konkurencije za svaku kompaniju u obliku obaveze plaćanja novčanog iznosa u celosti.

Najviši iznos moraće da plati Yunirisk iz Beograda, i to 19,21 milion dinara, dok je Modekolu određeno da plati 18,66 miliona dinara. Kemeko plaća 7,8 miliona dinara, Miteco 5,27 miliona, a Brem Group 3,34 miliona dinara.

„Određuje se rok od šest meseci od dana prijema ovog rešenja za izvršenje naloga iz dispozitiva, pod pretnjom prinudnog izvršenja koje sprovodi Poreska uprava u skladu sa propisima kojima se uređuje naplata poreza“, stoji u rešenju Komisije za zaštitu konkurencije, uz nalog da Komisiju obaveste u roku od tri dana od izvršene uplate.

Ovo rešenje je konačno, rečeno je za Biznis.rs u Komisiji, ali kompanije mogu da pokrenu upravni spor podnošenjem tužbe. Spor, međutim, ne odlaže obavezu plaćanja novčanog iznosa.

„Zabranjuje se učesnicima na tržištu iz ovog rešenja svako buduće postupanje kojim bi se mogla ograničiti, narušiti ili sprečiti konkurencija“, zaključila je Komisija u odluci.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...