U Narodnoj banci Srbije "secirana" cena banana i kozmetike

Tabaković: Inflacija u januaru 6,4 odsto, visina cena zavisi i od konkurencije na tržištu

IzdvajamoSrbija

14.2.2024 12:49 Autor: Milica Rilak 15

Tabaković: Inflacija u januaru 6,4 odsto, visina cena zavisi i od konkurencije na tržištu Tabaković: Inflacija u januaru 6,4 odsto, visina cena zavisi i od konkurencije na tržištu
Inflacija je u januaru pala na 6,4 odsto međugodišnje sa decembarskih 7,6 odsto, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković na predstavljanju redovnog... Tabaković: Inflacija u januaru 6,4 odsto, visina cena zavisi i od konkurencije na tržištu

Inflacija je u januaru pala na 6,4 odsto međugodišnje sa decembarskih 7,6 odsto, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković na predstavljanju redovnog Izveštaja o inflaciji.

Tabaković je istakla da nova projekcija centralne banke kaže da će rast cena u februaru nastaviti da usporava i da će iznositi 5,5 odsto, dok će se povratak inflacije u raspon do 4,5 odsto najverovatnije desiti sredinom godine. Guvernerka je, odgovarajući na pitanja novinara, ocenila da visina cena na rafovima trgovina zavisi i od konkurencije na tržištu, kao i dostupnosti robe, a kao primere navela je banane i kozmetiku brenda Nivea.

Banane u trgovinskim lancima teško možete da kupite jeftinije na nekom drugom mestu – a razlog leži u tome što jedan uvoznik banana iz Holandije snabdeva čitavu Evropu„, rekla je guvernerka odgovarajući na pitanje kako to da je hrana u inostranstvu značajno jeftinija nego u Srbiji.

Ona je kao primer drastične razlike u ceni na domaćim i stranim rafovima navela i proizvode brenda Nivea.

Proizvodi Nivee imaju jednog uvoznika (za naše tržište). Kada trgovci pokušaju direktno da uvezu od nemačkog proizvođača, dobiju odgovor da treba da pribave dokumentaciju koju smo mi ovde propisali, a koja je toliko ‘stimulativna’ da moraju da odustanu od toga. Rezultat je da dezodorans Nivea košta četiri evra više u Srbiji nego u Nemačkoj“, rekla je Tabaković.

Njen zaključak je da će se neko ko je jednom sklopio ekskluzivni ugovor teško povući sa dela tržišta koje drži „kao monopolista, ne dozvoljavajući konkurenciju“.

Foto: Pexels.com

„Mi smo svojevremeno pozvali Komisiju za zaštitu konkurencije da reaguje, ali treba imati u vidu i da nismo svi u istoj prilici da odemo negde gde je jeftinije da kupujemo. Takođe moram da kažem da su domaći trgovinski lanci pokazali mnogo veću odgovornost od drugih“, rekla je Tabaković.

Dodala je i da je primećena još jedna „zanimljiva“ praksa – za neki proizvod je u radnji istaknuta akcijska cena da bi na kasi kupcu bilo rečeno da je reč o grešci, pa je bilo pokušaja da se naplati i tri puta veća cena.

„Reč je bukvalno o varanju potrošača za koje bi nadležni morali da preduzimaju mere“, rekla je Tabaković.

Inflacija usporava rast

Kada je reč o očekivanom kretanju cena, guvernerka je istakla da nova projekcija Narodne banke Srbije kaže da će se inflacija u granice cilja od 3 ± 1,5 odsto najverovatnije vratiti sredinom ove godine, da bi se krajem godine približila centralnoj vrednosti cilja (od tri odsto), što je nivo oko kojeg će se kretati i u srednjem roku.

Trenutno su najveći izvor neizvesnosti takve projekcije geopolitičke tenzije, koje su početkom ove godine i povećane kada je doveden u pitanje protok nafte i druge robe Crvenim morem i Sueckim kanalom. Čini se da su ostali rizici iz međunarodnog okruženja ipak manji nego tokom prošle godine, a ohrabruje i to što je Međunarodni monetarni fond revidirao naviše projekciju globalnog rasta za ovu godinu za 0,2 procentna poena, na 3,1 odsto“, rekla je guvernerka.

Izvor; RZS i NBS (* projekcije NBS)

U ovoj godini centralna banka očekuje ubrzanje rasta bruto domaćeg proizvoda na raspon od tri do četiri odsto, sa centralnom vrednošću projekcije od 3,5 odsto.

„Za naredne dve godine projekciju rasta povećali smo na raspon od četiri do pet odsto, uvažavajući realizaciju investicija planiranih za održavanje specijalizovane izložbe EXPO 2027, kao i faktore poput lične potrošnje i visine privatnih i javnih investicija“, naglasila je Tabaković.

Osvrćući se na odluku Izvršnog odbora da referentnu kamatnu stopu zadrži na 6,5 odsto, guvernerka je najavila da će se NBS i dalje držati principa opreznosti u odlučivanju, kako bi osigurala da se inflacija održivo kreće u granicama cilja.

„Pratićemo i ocenjivati dešavanja u međunarodnom okruženju, kao i odluke centralnih banaka, i pratiti njihove efekte na našu ekonomiju, ali se nećemo ugledati na druge niti prepisivati tuđa rešenja. Svesni smo da nema prečica do uspeha i zato ćemo, kao i do sada, biti spremni za različita iznenađenja iz međunarodnog okruženja i odluke donositi tako da one budu u opštem interesu“, zaključila je Tabaković na predstavljanju kvartalnog Izveštaja o inflaciji.

 • DOBRILA

  14.2.2024 #1 Author

  Opet ce i cene da skoce…

  Odgovori

 • PAVLE-2005

  14.2.2024 #3 Author

  Guvernerka nije skoro bila u marketu

  Odgovori

 • SUNCE

  14.2.2024 #6 Author

  Vide ce mo da li ce inflacija usporiti rast kao sto kaze guvernerka.

  Odgovori

 • SALIMAR

  14.2.2024 #7 Author

  Bas da vidimo da li će biti kako guvernerka kaze

  Odgovori

 • Vale

  14.2.2024 #8 Author

  Nivea, pa nivea, a ostalo

  Odgovori

 • SENSEI

  16.2.2024 #9 Author

  Sad će sve lakše i lakše da bude, ako oni tako sa vrha kažu

  Odgovori

 • Kata

  16.2.2024 #10 Author

  Samo da prestane

  Odgovori

 • MAJA

  17.2.2024 #11 Author

  Mnogo toga utiče, na šta očigledno ne možete da reagujete

  Odgovori

 • ELLA

  17.2.2024 #12 Author

  NE dize cene Nivea dezodorans nego osnovne namirnice koje kupujemo svakodnevno

  Odgovori

 • Lea

  18.2.2024 #13 Author

  Ovo je strasno..

  Odgovori

 • PIKSI

  18.2.2024 #14 Author

  Nema kraja samo da stane

  Odgovori

 • CIGI

  19.2.2024 #15 Author

  A mi od juce, cene u nasem regionu koji imaju beci standard imaju nize cene osnovnih nzmirnica , o kozmeticini kucnoj hemiji da ne pricamo

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...