najviši nivo od 2000. godine

NBS: Bruto devizne rezerve nešto više od 25 milijardi evra u januaru

BankeSrbija

9.2.2024 13:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NBS: Bruto devizne rezerve nešto više od 25 milijardi evra u januaru NBS: Bruto devizne rezerve nešto više od 25 milijardi evra u januaru
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju januara 2024. godine iznosile su nešto više od 25 milijardi evra, što je najviši nivo... NBS: Bruto devizne rezerve nešto više od 25 milijardi evra u januaru

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju januara 2024. godine iznosile su nešto više od 25 milijardi evra, što je najviši nivo od 2000. godine, saopštila je centralna banka.

U odnosu na kraj decembra 2023. godine bruto devizne rezerve povećane su 127,8 miliona evra.

Na tom nivou deviznih rezervi, kako je navedeno, obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 177,4 odsto i 6,8 meseci uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveza prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) iznosile su oko 20,6 milijardi evra, i u odnosu na kraj decembra smanjene su 104,7 miliona evra.

Prilivi u devizne rezerve, u januaru, ostvareni su po osnovu neto izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka, u iznosu od 157,3 miliona evra, upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima u ukupnom iznosu od 116,4 miliona evra.

Odlivi iz deviznih rezervi realizovani su po osnovu neto razduženja države po osnovu deviznih hartija od vrednosti emitovanih na domaćem finansijskom tržištu (255 miliona evra) i inokredita (52,8 miliona evra).

Neto efekat tržišnih faktora bio je pozitivan i iznosio je 161,9 miliona evra, a u najvećoj meri rezultat je jačanja dolara u odnosu na evro za oko 2,3 odsto, dok je u suprotnom smeru delovalo smanjenje cene zlata za oko 0,4 odsto na međunarodnom tržištu.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u januaru iznosio je 654,4 miliona evra i bio je za 126,4 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

U januaru, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. NBS je na međubankarskom deviznom tržištu neto prodala 45 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, na domaćem deviznom tržištu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...