saradnja Intesa Leasinga i nemačke razvojne banke KfW

Kreditna linija od 15 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti i ruralni razvoj

BiznisInfrastrukturaSrbija

10.10.2023 13:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kreditna linija od 15 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti i ruralni razvoj Kreditna linija od 15 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti i ruralni razvoj
Kompanija Intesa Leasing i Nemačka razvojna banka KfW potpisale su ugovor o kreditnoj liniji u ukupnoj vrednosti od 15 miliona evra za podršku ulaganjima... Kreditna linija od 15 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti i ruralni razvoj

Kompanija Intesa Leasing i Nemačka razvojna banka KfW potpisale su ugovor o kreditnoj liniji u ukupnoj vrednosti od 15 miliona evra za podršku ulaganjima lokalnih preduzeća u Srbiji u projekte u oblasti unapređenja energetske efikasnosti i razvoja ruralnih sredina.

Deo sredstava u iznosu od pet miliona evra, namenjen je lizing finansiranju inicijativa za unapređenje energetske efikasnosti i ulaganjima u obnovljive izvore energije mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) i lokalnih samouprava, koje će, po uspešnom završetku projekta, imati i mogućnost da ostvare pravo na bespovratna sredstava u vrednosti od 10 odsto od iznosa kredita.

Preostalih 10 miliona evra biće usmereno na jačanje konkurentnosti ruralnih sredina kroz implementaciju projekata MMSP, kao i registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

„Partnerstvo sa Nemačkom razvojnom bankom KfW nastavljamo da gradimo obezbeđujući našim klijentima pristup dodatnom izvoru finansiranja za ulaganja u projekte u oblasti održivog i ruralnog razvoja po još povoljnijim uslovima. KfW kreditna linija, namenjena je upravo aktivnostima usmerenim na smanjenje ugljeničnog otiska”, izjavio je Nebojša Janićijević, predsednik Izvršnog odbora kompanije Intesa Leasing.

Sredstva iz kreditne linije prvenstveno će biti usmerena na nabavku tehnologija za generisanje obnovljivih izvora energije, poljoprivredne, građevinske, industrijske mehanizacije, kao i komercijalnih vozila.

,,Program koji, preko KfW-a, finansira Vlada Republike Nemačke, usmeren je na širenje mogućnosti za pristup finansiranju za mala i srednja preduzeća u cilju podrške njihovoj zelenoj tranziciji i unapređenju konkurentnosti u ruralnim oblastima. Uz to, negujući odgovoran i održiv pristup finansiranju nastojimo da doprinesemo zaštiti životne sredine i ruralnom razvoju”, rekao je Rudiger Hartman, direktor beogradske kancelarije KfW.

Kompanija Intesa Leasing je, kroz saradnju s KfW započetu 2016. godine, do sada već plasirala 15 miliona evra u cilju pružanja podrške lokalnim mikro, malim, srednjim preduzećima i registrovanim poljoprivrednim gazdinstavima uz poseban fokus na ona koja posluju u manje razvijenim regionima u Srbiji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...