Obnovljiva energija dobija status "primarnog javnog interesa"

EU novom direktivom postavila ambiciozniji cilj za učešće obnovljivih izvora u potrošnji energije

EkologijaEUU fokusu

10.10.2023 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EU novom direktivom postavila ambiciozniji cilj za učešće obnovljivih izvora u potrošnji energije EU novom direktivom postavila ambiciozniji cilj za učešće obnovljivih izvora u potrošnji energije
Savet Evropske unije usvojio je novu Direktivu o obnovljivim izvorima energije čiji je cilj da se udeo obnovljive energije u ukupnoj potrošnji energije poveća... EU novom direktivom postavila ambiciozniji cilj za učešće obnovljivih izvora u potrošnji energije

Savet Evropske unije usvojio je novu Direktivu o obnovljivim izvorima energije čiji je cilj da se udeo obnovljive energije u ukupnoj potrošnji energije poveća na 42,5 odsto do 2030. godine, sa mogućnošću povećanja za dodatnih 2,5 odsto kako bi se dostigao udeo od 45 odsto do kraja decenije.

Nova direktiva treba da doprinese ostvarenju klimatskog cilja smanjenja emisije gasova s efektom staklene bašte za najmanje 55 odsto do 2030. godine, objavila je agencija Beta.

Po važećoj Direktivi o obnovljivim izvorima, cilj je bio da njihov udeo bude 32 odsto.

Sve zemlje članice će doprineti postizanju ambicioznijih ciljeva u transportu, industriji, građevini i daljinskom grejanju i hlađenju da bi se ubzala integracija obnovljivih izvora u sektorima u kojima je inkorporacija bila sporija – navedeno je u saopštenju Saveta EU.

U sektoru saobraćaja, članice imaju mogućnost da biraju da usvoje obavezujući cilj smanjenja emisija gasova s efektom staklene bašte za 14,5 odsto do 2030. uvećanjem upotrebe obnovljivih izvora, ili da se opredele za obavezujući cilj da povećaju udeo obnovljivih izvora u finalnoj potrošnji energije u sektoru saobraćaja na 29 odsto.

U industriji će udeo obnovljive energije biti povećavan za 1,6 odsto godišnje. Članice su se dogovorile da 42 odsto vodonika koji se koristi u industriji treba da bude dobijeno iz obnovljivih goriva nebiološkog porekla do 2030. godine i 60 odsto do 2035.

Nova direktiva predviđa da udeo obnovljivih izvora u građevini bude najmanje 49 odsto do 2030.

Kontejneri za reciklažu stakla
Foto: Pixabay.com

U sektoru grejanja i hlađenja udeo će biti postepeno povećavan, sa obaveznim povećanjem od 0,8 odsto godišnje na nacionalnom nivou do 2026, a zatim od 1,1 odsto do 2030.

Direktivom su pooštreni kriterijumi održivosti za korišćenje biomase za proizvodnju energije, kako bi se smanjila opasnost neodržive proizvodnje bioenergije.

Direktiva predviđa ubrzanje i pojednostavljivanje procedura za izdavanje dozvola za projekte za obnovljive izvore.

„Svrha je da se ubrza upotreba obnovljivih izvora energije u kontekstu plana REPowerEU da EU postane nezavisna od ruskih fosilnih goriva, nakon rata u Ukrajini“, navedeno je u saopštenju Saveta EU koje je prenela Beta.

Obnovljiva energija će se smatrati „primarnim javnim interesom“, što će ograničiti osnove za pravne prigovore na nova postrojenja.

Pošto je direktiva formalno usvojena, biće objavljena u Službenom glasniku EU i stupiti na snagu 20 dana kasnije.

Države članice će nakon toga imati 18 meseci da direktivu prenesu u nacionalno zakonodavstvo.

Revizija direktive o obnovljivoj energiji tiče se energetskog aspekta klimatske tranzicije EU u okviru paketa „Spremni za 55“, čiji je cilj postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...